Милошев ще решава проблема с учителя, играл "Harlem Shake" 18.03 | 08:42

Служебният министър подкрепя идеята учителите да са по-близки с децата

От Елена Кирилова

Служебният министър на образованието проф. Николай Милошев планира да посети пловдивското училище, в което учител беше уволнен заради участието му в "Harlem Shake". Това разкри самият той в ефира на bTV.

По думите на министъра вече тече проверка на Министерството на образованието, но желанието му е да се срещне и с двете страни.

Той заяви, че горещо подкрепя подхода на учителите, които се стремят да бъдат по-близо до децата. Постъпката на учителя Милошев нарече "по-игрива, по-танцувална”, а действията на районната инспекция - по-крайна. Според служебния министър постъпката на учителя не е отчетена с позитивен знак.

"Това е разрешим проблем, показателен, но нека да го използваме за добро”, заяви той.

Милошев разкри, че новият заместник-министър по средното образование ще бъде Мариана Банчева.

Според служебния министър една от най-важните стъпки, които стоят пред българското образование е разписването на нова програма, която ще даде финансова глътка въздух. Ако това се случи, за образование и наука, ще бъдат отпуснати малко над 1 млрд. лева за периода 2014 - 2020 г.

Проф. Милошев планира среща с ректорите на висшите училища в страната, на която той ще ги помоли да му дадат предложения за важни неща, които той може да направи в полза на висшето образование в рамките на месеците, в които е министър.

"Трябва да научим децата да мислят, не да наизустяват. Ако успеем да го направим, ще дойде моментът, в който след 20 г. ще видим едни деца, които ни превъзхождат в интелектуално отношение”, категоричен е служебният министър на образованието.

Милошев разкри, че самият той пази топли спомени към училището и университета.

Любовта си към училището служебният министър пази благодарение на майка си, която е била учителка по френски език във Френската гимназия в София. По думите на Милошев покрай нея той от малък е бил запознат с проблемите на преподавателската професия.

Това, което огорчава Милошев днес е, че думата "даскал” е превърната в обидно наименование. Като основна причина за това служебният министър посочи, че последните 23 години в страната се е обръщало повече внимание на икономиката, на стопанството, а други сектори са били неглижирани. По думите му вече всички съзнават, че напредъкът няма как да се случи без образование.

Водещи

Най-четени