Мина и последната матура за четвъртокласниците 13.05 | 15:47

Децата положиха изпит по "Човек и общество". Скоро ще стане ясно колко от тях са го взели

От Лазар Тодоров

В състоялата се днес последна матура "Човек и общество" взеха участие 57 636 от учениците в четвърти клас или 95% от четвъртокласниците за учебната 2013/2014 година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Както и в предните тестове, учениците са отговаряли на 19 въпроса, като 16 от тях са от затворен тип, а три въпроса - от отворен тип - за допълване.

Верните отговори на всяка от задачите се оценяват с 1 точка, с изключение на задача 17,  която носи 2 точки. Максималният резултат за теста е 20 точки.

Със задачите се проверяват важни знания и умения, необходими за успешното обучение в следващия клас, посочват от МОН. Те допълват, че знанията са свързани с основни представи и понятия от историята и от географията на България, с формирането на правилно екологично поведение и на отношение към културното  наследство.

Проверяват се и уменията на четвъртокласниците да осъществяват аналитико-синтетична дейност, насочена към осмисляне на значимостта на историческите събития, на връзки и отношения, характерни за разнообразните проявления на природата, за труда на хората и техните взаимоотношения.

Водещи

Най-четени