Министрите вече няма да са шефове на предизборни щабове 27.06 | 16:51

След като самият беше председател на щаба на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че това вече се забранява

От iNews.bg

През изборната 2011-та година Цветан Цветанов бе от най-критикуваните политици заради решението си да оглави предизборния щаб на ГЕРБ, макар че е член на изпълнителната власт.

Опозицията го обвини, че използва полицията, за да ги репресира и да си подсигури победа на изборите. Това той определи като огромни спекулации на днешната кръгла маса при президента Росен Плевнелиев.

"Смятате ли, че аз ще упражня някакво си право, за да въздействам върху изборния процес", запита Цветанов членовете на опозиционните политически сили. Самият той съобщи днес, че ще има забрана председатели на предизборни щабове да са членове на изпълнителната власт.

С това Цветанов смята, че ще се затвори и последната възможност за някакви спекулации. "Сега отново има спекулации, че МВР упражнява натиск чрез подслушване на телефони. Това са толкова несериозни неща, че даже не си заслужава и да го коментираш", коментира още той. Цветанов увери, че всички обвинения как МВР влияе на изборите са популизъм.

Като най-голямата заслуга на ГЕРБ той посочи, че са имали успех в премахването на контролирания вот. Това по негово мнение се е случило с разпоредбата, която ни задължава да положим знак "х" в бюлетината. А сега по думите на вицепремиера ДПС иска да отпадне този знак, с което ще се създаде порочната практика за контролиран вот.

Цветан Цветанов каза, че след края на избори 2011 политическите формации са започналида говорят за големия брой недействителни бюлетини. С цел да ги опровергае той даде някои данни – на изборите за кметове на първи през 2007 те са били 235 946, а през 2011-та – 185 682, на вота за общински съветници през 2007-ма недействителни бюлетини са били 278 762, а през миналата година – 218 287.

На президентските избори през 2006 година недействителните бюлетини са били 77 374, а през 2011-та – 229 884. Анализът на вицепремиера показва, че разликата се формира заради големия брой пуснати празни пликове в смесените райони на миналогодишния вот – близо 160 хиляди.

Вицепремиерът е съгласен с това, че трябва да има публичност на заседанията на ЦИК и публикуване на протоколите, но не е съгласен с това, че на заседанията трябва да присъстват всички заинтересовани.

Според него те са над 2 хиляди души и това ще наложи ЦИК да заседава в НДК или в зала "Арена Армеец". Той подкрепя идеята за създаване на публичен регистър на застъпниците и да се засили контролът от страна на НПО-сектора. Това може да стане като се позволи на организациите да проверяват декларациите на участниците в изборите.

Председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова съобщи, че вече е предвидила текст в Изборния кодекс, който ще позволи публикуването на стенограмите от заседанията на ЦИК. Тя подкрепя идеята за онлайн излъчването им и предлага да се изготвят интернет страници на регионалните и общинските избирателни комисии.

Според нея ЦИК трябва да има статут на самостоятелно юридическо лице и постоянно действаща администрация до 10 души. Те ще бъдат със статут на държавни служители. Предвижда се след консултация със служба ГРАО да бъде въведено публично оповестяване на списъците до 3 дни преди изборите.

Всеки гражданин с въвеждане на ЕГН ще може да провери фигурира ли в тези списъци. ГЕРБ предлага дарения на средства в размер по-висок от минималната работна заплата да се придружават с декларация за произхода на средствата.

За да не се купуват гласове се предвижда възможност за използване на специални разузнавателни средства, но само за организаторите на купуването и след предложение от прокуратурата.