Министрите дискутират мерки срещу рака на шийката на матката 25.07 | 08:42

Националната стратегия предвижда ваксинация на момичетата срещу папилома вирус

От iNews.bg

По време на днешното (25 юли) правителствено заседание министрите ще дискутират националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка за периода 2012 – 2016 година, става ясно от дневния ред на заседанието.

Вносител на предложението е здравният министър Десислава Атанасова.

Ракът на шийката на матката е второто по честота раково заболяване при жените на възраст между 25 и 40 години, показва черната статистика. В повечето случаи заболяването се причинява от вирус – т.нар. човешки папилома вирус.

При профилактика и лечение в ранни стадии обаче ракът на шийката на матката може да бъде предотвратен.

Има разработена ваксина срещу заболяването и в националната стратегия е записано, че като първична профилактика ще бъдат ваксинирани момичета на възраст до 12 години. Според изследванията именно до тази възраст поставянето на ваксината срещу папилома вируси има най-голям ефект.

На заседанието на Министерския съвет ще бъдат дискутирани още и таксите, събирани по Закона за лова и опазване на дивеча. Вносител е министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов.

По предложение на министъра на финансите Симеон Дянков ще бъде разгледано и споразумение за избягване на двойното данъчно облагане с Швейцария.

Министърът на транспорта Ивайло Московски ще даде отчет за изпълнението на концесионните договори, сключени от неговото ведомство.

Водещи

Най-четени