Министрите обсъждат ситуацията с шапа 30.03 | 07:16

Само преди дни от БАБХ откриха три нови огнища

От Миглена Ивановa

Ситуацията с шапа ще обсъждат министрите на днешното заседание на Министерския съвет.

На 19 март 2011 г. ветеринарни лекари от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установиха ново епизоотично огнище на шап при говеда във ферма разположена на 3 км от с. Кирово, Бургаско.

Във фермата са отглеждани 143 говеда, които са умъртвени. Животните са предназначени за месо и са отглеждани свободно на 400 хектара оградена площ, посочват от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 На 25 март 2011 г. пък от БАБХ докладваха за три нови огнища на заразата - в с. Голямо Буково във ферма с 49 говеда и 11 свине, в с. Факия във ферма с 81 говеда, намираща се накрая на селото, и в с. Момина Църква във ферма с 209 говеда, намираща се в близост до селото.

Всички собственици на умъртвени животни ще бъдат обезщетени в размер на 100% в кратки срокове след приключване на умъртвяването, обещават от МЗХ.
Ще бъдат компенсирани и всички животновъди, чиито животни са умъртвени в огнищата на шап.

iNews припомня, че близо 300 животни се наложи да бъдат умъртвени в селата Граничар и Кирово от същата община дни преди това.

Според ветеринари, липсата на ваксинация и други мерки за превенция са подпомогнали за разпространението на заразата. Специалистите, както и местните власти настояват, че лесното преминаване на животни от съседна Турция е довело до появата на шап.

Още по време на първото избухване на заразата по домашните животни в село Кости се заговори за възстановяване на загражденията по границата. 

По този повод само преди дни се проведе среща в Пловдив на здравни експерти и ветеринари с представители от турска страна.

Министър Мирослав Найденов предупреди, че ако турската стана не предприеме незабавно реципрочни мерки, плюс пълна имунизация на животинските стада, България ще бъде принудена да затвори отново с телени заграждения границата си, тъй като няма намерение да поема по чужда вина наказателни мерки от ЕК. 

iNews припомня, че първото огнище на шап в страната избухна в село Кости, Бургаско, на 5 януари тази година. Веднага бяха затворени всички пазари за живи животни и бяха въведени ограничения за придвижването на животни в района.

Ограничителните мерки бяха снети едва в началото на този месец.

Въпреки че стопаните от района бяха обезщетени, загубите на фирмите от заразата и мерките срещу нейното разпространение са изключително големи. 

Българските власти вече обявиха, че ще търсят допълнително финансиране от Европейската комисия.

Водещи

Най-четени