Искаме извънредно европейско финансиране заради шапа 25.03 | 14:36

На 1 април ще има техническа среща между Агенцията за безопасност на храните и европейски експерти

От Деляна Петкова

Извънредно европейско финансиране за фермерите със свободно отглеждани животни в риск ще търси България от Европейския съюз.

Това коментира на пресконференция по повод новооткритите огнища на заразата в с. Граничар и край с. Кирово, Бургаско, директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.

Той обясни, че на 1 април 2011 г. ще има спешна техническа среща в Брюксел, на която ще бъдат поискани средствата. Целта е стопаните да разполагат с пари за фуражи и вода и да държат животните си затворени, а не да ги отглеждат свободно, каквато е масовата практика в района.

По думите на Войнов, само в община Средец, Бургаско, животните в риск са над 50 000. Той се опасява, че е възможно разпространението на шапа и в съседните на Бургаско области, най-вече заради свободно преминаващите от Турция диви животни, се казва още в официално съобщение от БАБХ.

Досега само за обезщетения за умъртвени заради шапа животни държавата е похарчила над 700 хиляди лева, посочи още Йордан Войнов.

Водещи

Най-четени