Министър Бъчварова: Няма основание за национален протест на служители на МВР 12.06 | 19:00

Полицаи, граничари, пожарникари, служители на затворите в страната и военни започват маратон от протести заради новите условия за пенсиониране

От Беатрис Николoва

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че не вижда сериозно основание за национален протест на служителите на МВР. Това каза тя днес пред журналисти, след като се срещна с представители на синдикалните организации в министерството.

Припомняме ви, че вчера стана ясно полицаи, граничари, пожарникари, служители на затворите в страната и военни започват маратон от протести заради новите условия за пенсиониране, структурните промени и извънредните дежурства по границата.

Преди две седмици правителство прие проект на пенсионната реформа, който предвиждат догодина служителите на МВР и военните да спират работа на 52 години. С всяка следваща година възрастта за пенсия трябва да се увеличава с по 2 месеца до 55 години.

В момента пенсионирането в сектор "Сигурност” е след 27 години стаж, без да има условие за навършена възраст. От синдиката на МВР служителите настояват за гратисен период от 2 или 3 години.

След среща с представители на синдикалните Бъчварова заяви, че съвсем честно и открито им е била представена посоката, в която работи ръководството на МВР и етапът, на който са по всички поставени проблеми.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е обяснил днес на синдикатите позицията си за пенсионната реформа и основната линия, по която се защитават служителите на МВР, каза Бъчварова.

Тя добави, че синдикатите ще имат възможност да изразят своето мнение по време на обсъжданията в парламента. По думите й проектът в много голяма степен решава проблеми, които до този момент са съществували за защита на правата на служилите на МВР.

Румяна Бъчварова заяви, че не й остава друго освен да тълкува, че зад поведението на синдикатите стоят други мотиви - да се създава напрежение, да се демонстрира конфронтационна позиция с МВР и представяне на лични позиции и лична активност.

Относно евентуално искане от синдикатите на оставката й, Бъчварова заяви, че първо трябва да чуе с какви основания ще бъде поискана тя и тогава ще коментира.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР) Валентин Попов заяви, че исканията на синдикалистите остават същите и добави, че днес те не са получили конкретни отговори. Попов посочи, че за искане на оставки към момента нищо не може да каже, но е твърде възможно.

Той заяви, че никой не стои зад протестите, а от СФСМВР са протестирали, когато има за какво, при всички правителства. Ако някой смята, че някой стои зад синдикатите нека каже кой е, аз твърдя, че няма такъв, посочи Валентин Попов. Той добави, че от синдиката са доказвали много пъти, че са готови и на компромиси.

Относно позицията на вицепремиера Калфин, Попов заяви, че той отново е изложил своите аргументи, от синдиката - техните и към момента излиза, че всеки остава на своето мнение.

Водещи

Най-четени