Министър Нейков пожела успех на "Отбора на надеждата" 01.10 | 15:17

Отборът заминава само след дни за Световното по футбол за бездомни в Мексико

От Елена Коцева

Министърът на спорта Свилен Нейков символично изпрати българския "Отбор на надеждата" за Световното първенство по футбол за бездомни, което ще се проведе в Мексико този месец.

Отборът от 8 момчета, заедно с треньорите Методи Здравков и Кирил Кюлев, заминава след три дни за Мексико и в момента тече трескава подготовка. Световното първенство ще се проведе от 6-ти до 14-ти октомври, а България е в група с Англия, Русия, Франция, Германия и Хонг Конг.

На съвместна пресконференция с инициатора на отбора Sports Management Bulgaria министър Нейков пожела успях на първия български отбор и изрази удовлетворението си от постигнатото по проекта до тази момент. Нейков посочи, че министерството се е включило в последната фаза на проекта, като е предоставило за ползване за една седмица чудесната база Sport Palas във Варна. Организаторите и капитанът на "Отбора на надеждата" Славчо Здравков подариха на министър Нейков тениска от екипа на отбора.

Именно там момчетата от "Отбора на надеждата" през последната една седмица проведе подготвителен лагер и изигра последните и си мачове.

"Подкрепяме организаторите за реализиране на проекта и ги поздравяваме за това, че голяма част от момчетата намериха работа, а някои кандидатстваха и да продължат образованието си във висши учебни заведения. Спортът учи на дисциплина, толерантност, работа в екип. Затова и в бъдеще ще продължаваме да мотивираме младите хора да спортуват и да намират пътя в живота си. Каквото трябва, ние сме насреща, за да можем да подпомагаме и бъдещи такива проекти", обеща министър Нейков.

Тренирахме изключително усърдно и момчетата са готови на 100%. Надяваме се на добро представяне, посочи треньорът Методи Здравков и благодари за предоставените от министерството възможности.

Мениджърът на Sports Management Bulgaria Виктор Кирков открои социалната роля на проекта – чрез спорт се възпитава духът и волята. От включилите се преди една година 27 момчета, вече 20 работят, като въпреки че с нас се свързаха много компании и фирми, повече от 50% от момчетата сами започнаха да си търсят и си намериха работа, обясни Кирков.
Намеренията са му за следващото първенство да изпрати не само мъжки отбор, но и дамски, като този отбор вече тренира, макар и веднъж седмично.

Спортът се оказва най-удачен начин за увличане и ангажиране на деца и младежи в риск, ангажимент, който ги увлича, но и възпитава, учи ги на дисциплина и постоянство – качества, които институциите не са успели да възпитат в тях, обяснява още Виктор Кирков. Негова радост и гордост е фактът, че промяна в характера и настроенията на момчетата и младежите, с които и в момента работи, се е усетила още на втория месец, а не на 6-тия или 7-мия, каквито са били очакванията.


Водещи

Най-четени