Миньорите от Мадан спират децата си от училище 19.03 | 19:14

Настояват за свикване на Областната тристранка в Смолян

От Филипа Тодева

Миньорите от "Горубсо-Мадан" ще спрат от утре, 20 март, децата си на училище, защото не могат да поемат ежедневните им разноски. Това съобщи зам.-председателят на Синдикалният регионален съюз "Подкрепа" Елмира Хаджиева, предаде БТА. Синдикалистите настояват за свикване на Областния съвет за тристранно сътрудничество в Смолян, на което да се обсъдят проблемите на минното дружество.

До сега миньорите нямат яснота дали и кога ще получат просрочените с месеци трудови възнаграждения. До момента, в който това не се случи обаче протестите продължават.

По-рано днес, 19 март, от КНСБ съобщиха, че с писмо от 15 март на председателя на синдикалната организация (СО) на Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ при "Горубсо" АД – Мадан Румен Каров е била поискана информация относно социално-икономическото положение и начина за формиране на работните заплати на работниците и служителите в дружеството.

Със същото писмо е поискано от работодателя да предостави и действащите във фирмата Вътрешни правила за организация на работната заплата (ВПОРЗ).

Днес се е проведела среща между ръководството на дружеството и представители на протестиращите миньори, на която се установило, че промените във ВПОРЗ са извършени в нарушение на чл. 130в от Кодекса на труда (КТ), без да е информирана СО на КНСБ и без да са проведени консултации преди извършване на промените във ВПОРЗ.

На основание на едностранно приетите промени във ВПОРЗ работодателят налага санкции върху брутните трудови възнаграждения на работниците, които са незаконосъобразни.

Във връзка с направените изявления на собственика на "Горубсо” АД – Мадан Валентин Захариев, че дружеството дължи работни заплати само за 2 месеца, днес работниците и служителите пускат молби на основание чл. 128 от КТ, до ръководството, за издаване на извлечение от ведомостите за дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения на всеки един миньор.

Протестите на миньорите в "ОЦК” АД – Кърджали също продължиха и днес. По информация от мениджърския екип на ОЦК става ясно, че е постигнато споразумение за отпускане на банков кредит, с който да бъдат изчистени дължимите суми за работни заплати.

Водят се преговори между представителите на банката, отпуснала кредита, и работодателя за определяне на прокурист, който след регистрация в Агенцията по вписванията да контролира и следи изразходването на отпуснатия банков кредит.

Водещи

Най-четени