Мирослав Найденов стана клиент на прокуратурата 26.03 | 16:00

Привлечен е като обвиняем за подкуп, принуда и злоупотреба с власт

От Диана Цветкова

Доскорошният земеделски министър Мирослав Найденов стана клиент на Софийската градска прокуратура (СГП).

Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, образувано още през ноември 2009 г., от Специализираното звено за борба със злоупотребите със средства на Европейския съюз, като тогава то се е водело срещу неизвестен извършител.

Мирослав Найденов е обвинен по няколко параграфа – за подкуп и злоупотреба със служебно положение.

Едното обвинение е за това, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп в размер на 200 000 лв., на изпълнителния директор на Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ) Светослав Симеонов. Целта е била Симеонов да подпише платежни нареждания за възстановяване на ДДС на две търговски дружества – "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.", посочват от държавното обвинение.

Според спецпрокуратурата впоследствие Найденов е принудил Симеонов да подпише против волята му предварително изготвен сигнал срещу предишния директор на ДФЗ Калина Илиева и прокурора от СГП Красимир Тренчев. Според обвинението престъплението е извършено на 2 ноември 2010 г., а сигналът е изпратен до завеждащия Инспектората на ВКП прокурор Малена Филипова. Тогава Симеонов се оплака от системен натиск и заплахи от страна на Калина Илиева и Красимир Тренчев.

Третото обвинение е за злоупотреба със служебно положение с цел набавяне на облага.

Според прокуратурата през март 2010 г. тогавашният земеделски министър е използвал служебното си положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД) облага, а именно спечелването на обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.". Поръчката е била обявена от ДФЗ по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.".

В момента на Мирослав Найденов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв.
Само преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че срещу Мирослав Найденов няма образувано досъдебно производство. Изказването му дойде, след като от БСП отправиха питане към обвинител №1, а самият Найденов впоследствие коментира, че "само марсианците не са ме разследвали още".

Водещи

Най-четени