Мирослава Тодорова стигна до Европейския съд за правата на човека 10.06 | 17:43

Съдията е подала жалба срещу Цветан Цветанов, но няма да претендира за обезщетение

От Ивелина Георгиева

Мирослава Тодорова подава жалба пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) за защита на човешките ѝ права - на справедлив процес и на лична неприкосновеност. Това става ясно от писмо на уволнената от ВСС съдия, предаде БТА.

Съдията съди бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за клевета, който я беше обвинил във връзки с организираната престъпност заради голямото забавяне на водените от нея дела.

Делото обаче беше спряно заради имунитета на Цветанов на народен представител в 42-рото народно събрание.

"Делото можеше да приключи по по-достоен начин за българската съдебна власт, като получа правосъдие, преди г-н Цветанов да придобие имунитет и след като българският съд дефинира отговорите на поставените от мен въпроси за отношенията между съдебната и изпълнителната власт", пише Тодорова в отвореното писмо.

Пред съда по правата на човека тя няма да претендира за обезщетение, защото това би означавало "българските граждани да бъдат увредени два пъти – веднъж заради нарушеното разделение на властите, които им дължат демократично управление, и втори път, ако бъдат осъдени да платят обезщетение заради компрометираната държавна власт."

Тодорова припомни, че поради забавянето на делото давността му се оказва по-кратка от депутатски мандат.

Имунитетът на депутатите не е привилегия, още по-малко средство за постигане на безнаказаност, посочва Мирослава Тодорова и допълва, че няма да води дело по гражданскопроцесуален ред, защото не цели парично обезщетение.

Съдията води дело за клевета срещу Цветан Цветанов в Пловдивския окръжен съд от миналата година. Съдът обаче се произнесе в полза на бившия вътрешен министър и го оправда.

Водещи

Най-четени