Младен Маринов: Полицията е използвана за политически цели! 22.07 | 13:50

Народните представители дебатират дали да се създаде комисия, разглеждаща насилието и подслушването нас мирно протестиращи граждани през миналото лято

От iNews.bg

Народните представители дебатират дали да се създаде комисия, разглеждаща насилието и подслушването нас мирно протестиращи граждани през миналото лято.

Служебното правителство ни върна в тъмните времена, защото викаше на разпити активисти на ГЕРБ по слухове. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Младен Маринов, който беше министър на вътрешните работи в кабинета на "Борисов 3".

Маринов взе думата от парламентарната трибуна във връзка с разискванията за създаване на комисия, разследваща полицейското насилие върху миналогодишните протести. Според него насилие е имало върху полицаи, а органите на реда са ползвали средства, съгласно ситуацията и опазването на личната си неприкосновеност. Той обаче се застъпи да се направи проверка и да се изяснят и фактите, но в обхвата на проверката да влязат и сигнали за привикване на активисти и кметове на ГЕРБ във връзка с предсрочните парламентарни избори.

Младен Маринов беше министър на вътрешните работи, но беше сменен през миналото лято от Христо Терзийски.

Стоян Мирчев от БСП пък отвърна на Младен Маринов и го обвини, че превърна българската полиция в репресиращ орган. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев по време на дебата по създаване на Временна комисия по проверка на използването на сила от страна на МВР по време на протестите през 2020 г.

Според Стоян Мирчев, Младен Маринове е една от причините за потъпкване на достойнството на българския полицай.

"Всички помним кадрите на вързаните с белезници протестиращи, на които им скачаха върху главите. Не са им скачали върху главите, защото най-вероятно такива като вас са го наредили.Никога няма да го забравим това нещо, защото вие окървавихте българските протести. Нещо, което не се е случвало у нас. Когато в миналото Народно събрание ви извикахме тук като министър да обясните кой и защо позволи това нещо, вие избягахте от тук и не отговорихте, защото знаехте дълбоко в себе си, че виновен за това сте вие и министър-председателят Борисов", каза още Мирчев.

Депутатите Младен Маринов от ГЕРБ и адв. Николай Хаджигенов влязоха в пряк спор в Народното събрание.

В момента в Народното събрание се обсъжда "Проект на решение за създаване на Временна комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства свързани с подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията", внесен от Николай Хаджигенов.

"Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани. Аз видях бити полицаи", каза Маринов и допълни, че служебното правителство ни вкарва в тъмни времена.

А Хаджигенов го попита: "Кажи защо не си министър?"

Водещи

Най-четени