Може да има 24-часово забавяне на резултатите от изборите 15.04 | 08:17

Според говорителя на ЦИК са "възможни непредвидени ситуации”

От Елена Кирилова

Възможно е забавяне на резултатите от изборния ден с максимум 24 часа, заяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов в ефира на bTV.

Причината за това могат да бъдат копирните машини, тъй като в някои райони на страната електроподаването не е достатъчно силно и машините може да не заработят.

От Министерски съвет вече подготвят указанията за работа с копирните машини, които ще бъдат изпратени във всички секционни комисии. В тези указания ще е посочено и как трябва да се реагира, ако ксероксите не заработят.

"Възможни са непредвидени ситуации”, призна Бисер Троянов, уточнявайки, че със сигурност отчитането на гласовете ще е по-бавно от предни години.

За да не настъпват обърквания с протоколите, ще трябва да се снима първо едната част на протокола, а после втората. Самият документ ще е с размер А4, а всяка отделна страница ще е номерирана, за да не става грешки.

От своя страна, избирателите ще трябва да поставят в квадратче знак "X”, единствено със син химикал. Отбелязването на гласа трябва да се случва по този начин.

Самите бюлетини ще са дълги максимум 1,2 метра. В районите, в които има много кандидати и бюлетината се окаже по-дълга от този стандарт, ще се наложи намаляване на шрифта, така че отново да се стигне до въпросния размер.

При попълването на вота не може да засяга друго квадратче, за да е ясна волята на избирателя.

Тези, които са решили да гласуват, няма причина да се притесняват за това какъв химикал носят, тъй като в самите избирателни кабини ще бъдат поставени всички материали, които са необходими на гражданите.

Тази организация е поверена изцяло на областните управи и общинските администрации.

В районите, в които няма много кандидати, а бюлетината е дълга до 50 см, тя ще се сгъва само веднъж. Ако е дълга 50 см, са предвидени три прегъвания на хартията.

Във всяка избирателна секция ще могат да гласуват по 1000 души. Единственото изключение е, когато има остатък до 500 души. В подобна ситуация те се разпределят в други избирателни комисии и там в списъците ще фигурират над 1000 имена.

 По думите на Троянов урните са достатъчно големи, така че да поемат всички бюлетини.  

Във връзка със заличаването на регистрацията на нападателя на Ахмед Доган, Бисер Троянов обясни, че Октай Енимехмедов не е събрал 5000 подписа, каквото е условието на ЦИК. Проверката на подписката е показала, че валидни са малко над 3000 подписа.

Справката сочи, че има некоректност между трите имена на някои подписали се и посочените ЕГН-та. Освен това в подписката са открити и лица, които са без избирателни права. Според говорителят на ЦИК същото е забелязано и при останалите партии, като за всяка една от тях са се подписали между 200 и 400 души без избирателни права.

Водещи

Най-четени