НС в готовност заради ужаса във Варна 20.06 | 11:09

БСП организира дарителска акция. Борисов пък се възмущава на варненския кмет

От iNews.bg

С едноминутно мълчание започна днешното парламентарно заседание. По предложение на председателя на НС Михаил Миков присъстващите в залата депутати почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите в снощния порой.

Миков обяви, че поддържа постоянна връзка с министър-председателя, вицепремиера и министрите, които са в наводнените райони. Ако се наложи по някакъв повод Народното събрание да взема някакви решения от извънреден характер, ще свикам извънредно заседание, засега няма необходимост, адекватно се реагира, службите на пожарната, полицията, "Гражданска защита" са на място, каза той. Пред стихията всички трябва да бъдем по-обединени, заяви Миков.

Днешното заседание на НС не се състоя, тъй като парламентът не събра кворум за започване на заседание, в залата бяха 98 народни представители. Народните представители от ГЕРБ отсъстваха от пленарната зала. Следващото заседание ще бъде в сряда от 9:00 часа, обяви председателят на Народното събрание Михаил Миков.

В кулоарите пък заваляха коментари от политиците във връзка с кризисната ситуация във Варна.

Смятам, че държавата и общината ще направят необходимото да помогнат на хората, пострадали от това бедствие. Това каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов от ДПС.

Според него не е трябвало да се случва политиканстването от тази сутрин както от страна на кмета на община Варна, така и от страна на държавата, защото природните бедствия не зависят от партии и от това кой е на власт.

Парламентарната група на Коалиция за България пък обяви, че ще организира дарителска акция за всички засегнати райони съобразно възможностите си. Това каза заместник-председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов пред журналисти в парламента.

Той се обърна с апел и към всички други да подкрепят пострадалите. Политикът призова всички служби и застрахователни компании, които имат отношение към пострадалите райони, да проявят разбиране и да предприемат бързи действия. В този тежък за страната момент повече от необходимо е да се прояви смирение и хладнокръвие, заяви Мерджанов.

Имаме човешки жертви и е нужна адекватност и бързи, смели действия от всички отговорни фактори, които оглавяват съответните служби, допълни той. В момента министър-председателят, заедно с министрите на вътрешните работи и отбраната, са се отправили към Добрич, където ситуацията също е тежка, каза Мерджанов. Много от депутатите от КБ още от снощи са в бедстващите райони и участват усилено в действията на кризисните щабове по преодоляване на тежките последствия, добави той.

Всеки опит за политическа спекулация "на гърба на трагедията на хората" би бил вреден и пагубен, затова е необходимо всички ние да проявим разбиране и подкрепа на нуждаещите се, коментира Мерджанов. Той посочи, че вероятно ще се наложи бърза оценка на щетите по отношение на земеделските райони. Комисиите трябва да направят анализ, да се видят възможностите на държавата – с какво би могла да подпомогне, тъй като е обявено вече бедствено положение в няколко района на страната, и едва тогава трябва да се потърси помощ от Европейската комисия (ЕК), заяви Мерджанов.

В отговор на репортерски въпрос Мерджанов каза, че в този момент оценки за действията на една или друга служба е крайно некоректно да се дават. Да говорим за вина в конкретната ситуация, мисля, че е доста прибързано и нередно, има си правораздавателни органи, които са длъжни да се заемат с този въпрос, добави той. Според него сега най-важното е да бъдат преодолени тежките последствия и да се предвидят всички необходими защитни действия.

Коментар направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: "Еднакво ме възмутиха и нашият кмет, и Орешарски, и Йовчев. Възмутиха ме всички с тези изказвания, когато има трупове, когато хората очакват помощ, да си мерят кой по-малко работа е свършил, а не кой какво е направил."

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти в кулоарите на парламента наводнението във Варна и коментарите на местната и изпълнителната власт. По думите му в тази ситуация най-правилно е да се изкажат съболезнования, а всички останали коментари били цинични.

Бойко Борисов каза, че на заседание на парламентарната група на ГЕРБ ще се обсъди как техни кметове на големите градове да окажат помощ за преодоляване на щетите от бедствието във Варна. "Сигурно има слабости от страна на всички, но при едно такова природно бедствие - над 100 литра на квадратен метър, не знам кой може да се оправи. Такива наводнения стават навсякъде - и в Германия, и в Австрия, където инфраструктурата е много по-добра от нашата. Ясно е, че канализацията не може да поеме такова количество вода", коментира Борисов.

Той заяви, че е разговарял с кмета на Варна Иван Портних от ГЕРБ и му е казал, че помни наизуст телефона на главния дежурен в МВР, където постъпвала цялата информация от страната. По думите на Борисов няма как да не се осъществи комуникация между институциите. Той си обясни реакцията на варненския кмет с младостта и емоционалността му.

"Възмутен съм от думите му, че няма държава, защото в една такава ситуация няма как да се струпат всички отговорни органи там и не е нужно", коментира лидерът на ГЕРБ. По думите му не е било необходимо в бурята да се рискува животът на премиера.

От своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че кметът на Варна трябва да застане на съд по чл. 123 от Наказателния кодекс, който казва следното: "Немарливо изпълнение на служебни задължения, довеждащо до смърт, се наказва от 1 до 6 години."

"Мога да ви кажа, че следя от ранна сутрин всичко, което тече като информация за ситуацията във Варна. До момента не видях посочване на конкретна политическа виновност, както и от общ характер – за мен това е бягане от отговорност. Това, че природата ни е правила шеги и някакви подобни, чух от държавниците. Конкретната причина е, че там, където е станало това бедствие, има незаконни постройки, направени от цигани, които са стеснили това дере, така че да се натрупа вода и тя после да прелее. Тези незаконни постройки трябва да бъдат отстранени от общината", обясни Сидеров.

"Общината в лицето най-вече на кмета, сегашния кмет от ГЕРБ, предишният също беше от ГЕРБ, не са направили каквото е нужно. Обръщам се към прокуратурата и я призовавам най-после някой да застане и да бъде отговорено, когато има отнети човешки животи", обясни Сидеров.

Той посочи, че главен прокурор може да подведе Портних още на секундата под отговорност и това трябва да стане. Ако не го направи прокуратурата, всичко друго са празни приказки и абсолютно отбиване на номер.

Най-четени