НС препъна кражбата на депутати 20.11 | 13:31

Народните избраници върнаха забраната за политическото номадство

От Христина Рафаилова

Парламентът спира кражба на депутати, като върна забраната за така нареченото политическо номадство. 

Народното събрание въведе ограничение за избраниците, които напускат дадена парламентарна група, да се присъединяват към друга, както и да създават нова. Отлюспилите се няма да могат да участват и в парламентарни комисии, като така ще получават по-малко възнаграждения. Без право да са в комисии, те ще останат с 10% надбавка над заплатите си. 

С приетата забрана в правилника на Народното събрание депутатите стопират практиката чрез привличането на депутати да се стига дори до разпадането на парламентарни групи, тъй като за съществуването им са нужни 10 народни представители. 

Вероятно и ГЕРБ се презастраховат от отцепници, тъй като в предишния парламент няколко депутати ги напуснаха. Сред тях бяха Веселин Танев и бившият шеф на НАП Красимир Стефанов.  

Депутатите приеха, че в Консултативния съвет по законодателството ще могат да участват и неправителствени организации, записани в регистъра на Министерството на правосъдието, пише в. "24 часа". 

Народните избраници решиха да спестят малко пари на бюджета на НС и отхвърлиха предложението на ДПС да има по двама секретари на парламентарна група. За тази длъжност депутатите също получават по 10% на възнаграждението си. Според шефа на парламента Цецка Цачева, ако има по двама души на този пост, това ще натежи на бюджета на НС. 

Водещи

Най-четени