На 80% от българите им писна от предсрочни избори 24.11 | 09:16

Близо 75% одобряват оставката на Главчев, само 39 на сто харесват наследничката му

От iNews.bg

На българите явно им писна от предсрочни избори, тъй като огромното мнозинство се изказва против провеждането на такива отново. Това показват данните от експресно социологическо проучване на "Галъп интернешънъл". От участвалите в него 802-ма пълнолетни граждани 79% казват, че на този етап предсрочен вот не е необходим.

В същото време трима от всеки четирима смятат, че Димитър Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка. Мнозинство от 60% не одобряват действията му с изгонването на Корнелия Нинова от пленарната зала. 30% обаче ги одобряват, а останалите се колебаят. Българите явно са възприели действията на доскорошния председател на Народното събрание като прекомерни, а и оценката, която самият Бойко Борисов им даде, също е повлияла на мненията, отбелязват от "Галъп".

Мнозинство от 54% се съгласява с мнението, че с действията си Главчев всъщност е навредил именно на ГЕРБ и Борисов. 30 на сто се противопоставят на това мнение (главно привърженици на ГЕРБ), а останалите се колебаят. По всичко личи, че оставката действително е спестила сериозни последващи проблеми за управляващите.

60% пък приемат мнението, че не е нормално председателят на парламента да гони председателя на опозицията. 33% нямат против изгонването на лидера на опозицията – отново преди всичко привърженици на ГЕРБ. Останалите се колебаят. Обществото ни очевидно запазва известен демократичен рефлекс, отбелязват от социологическата агенция.

И допълват, че на този фон, закономерно, мнозинство от 73% смятат, че Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка. 16% са на обратното мнение, а една десета се затрудняват да отговорят. Това мнозинство от близо три четвърти доказва, че намесата на Борисов и оставката на Димитър Главчев, е предотвратила реален проблем за управляващата формация.

Според експертите на "Галъп" механизмът на бързите оставки явно отново е помогнал за опазване на относителната стабилност и това личи и в данните от въпроса за евентуални нови предсрочни избори. Мнозинство от 79% казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими.

Оказва се обаче, че наследничката на Главчев не се радва на особено одобрение сред запитаните. Едва 39% одобряват избора на Цвета Караянчева за председател на Народното събрание, а 29% са против. Тук картината на нагласите не е така категорична, като в предходните въпроси. Привържениците на ГЕРБ преимуществено застават зад избора на Караянчева, но част от привържениците на БСП също й дават кредит на доверие, отбелязва "Галъп".

Изследването е проведено чрез телефонни интервюта между 20 и 22 ноември. Използваната методика осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната. Подобни сондажи служат за бързи хипотези и за проверка на моментната картина на нагласите при динамични политически събития. Абсолютна максимална грешка е ± 3.5 при 50% дялове.

Водещи