На Голяма Богородица Борисов си уреди индулгенции с държавни пари (СНИМКИ) 15.08 | 18:00

Премиерът обеща на патриарх Неофит още половин милион за ремонта на любимата му Троянска обител

От iNews.bg

На връх големия християнски празник Успение Богородично лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов си уреди църковни индулгенции с народни пари. Министър-председателят обеща на патриарх Неофит да отпусне от бюджета още половин милион лева за ремонта на още едно крило от любимата му обител - Троянския манастир.

Пред журналисти в светата обител премиерът каза, че решение за това ще се вземе в сряда. "Догодина за празника Антимовото крило трябва да се реконструира до основи и ще бъде направено. Знаете, като кажем нещо, то утре ще стане", отсече Борисов, цитиран от Дарик.

Премиерът изтъкна, че от една-две години правителството се грижи не само за този манастир, но и за всички църкви и манастири в България. По думите му това можел да потвърди и патриархът - "че стотици са направени".

1961558

"На 10 септември се разбрахме с патриарха и руския посланик, в Русе църквата, която я бяха взривили комунистите едно време, да направят Пантеон, сега я изградихме наново", заяви Борисов.

1961564

И добави, че на 10 септември патриархът и русенският митрополит ще осветят църквата, както е канонът.

1961557

"Така че за наша голяма радост днес на празниците масово българите излизат и почитат вярата и това е добре. Има ли вяра - има и надежда за бъдещето", подчерта той.

1961551

И честити празника на всички българи, като им пожела да са живи и здрави.

1961555

"Бог пред нас, ние след него, това е изключително хубав празник", каза още Борисов.

1961554

Министър-председателят беше в светата обител на днешния храмов празник, където се срещна с патриарх Неофит и с игумена на манастира Величкия епископ Сионий.

1961550

Водещи

Най-четени