На "Дондуков 2" умуват кой ще управлява 22.02 | 06:55

Президентът започва консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство

От Диана Цветкова

Днес започват консултациите при президента за съставяне на правителство, след като парламентът гласува оставката на кабинета "Борисов".

Росен Плевнелиев ще се срещне с парламентарно представените партии, като разговорите са насрочени за 14.00 часа.

Още вчера (21 февруари) държавният глава обяви, че разговорите ще са съвместни, за да не бъде упрекнат, че на "Дондуков 2" е имало задкулисни уговорки по съставянето на кабинет.

Още преди оставката на Министерския съвет да стане факт обаче, парламентарно представените партии заявиха, че не биха участвали в правителство в рамките на сегашния мандат на НС.

Държавният глава от своя страна заяви, че при подобен сценарий е готов бързо да състави служебен кабинет, чиято най-важна цел да бъде организирането на предсрочни парламентарни избори. Вотът, по думите му, трябва да се проведе възможно най-скоро.

Все пак Плевнелиев призова партиите да постъпят националноотговорно, като поясни, че един служебен кабинет, при разпуснат парламент, има ограничени възможности.

Преди да стартират консултациите с парламентарните групи, държавният глава ще връчи висши държавни отличия на изтъкнати български спортисти. За големите им заслуги с орден "Стара планина" I степен ще бъдат удостоени Йордан Йовчев, Йорданка Донкова, Сийка Барбулова, Стоянка Груйчева и Георги Костадинов.

Ако след консултациите при Плевнелиев всички партии откажат да участват в правителство, това ще бъде третият случай в съвременната демократична история на България, в който държавният глава ще трябва да състави служебен кабинет.

Служебни кабинети управляваха страната в периодите октомври 1994 - януари 1995 г., когато министър-председател бе Ренета Инджова, и от февруари до май 1997 г., когато Стефан Софиянски бе премиер.

Най-четени