На борба с хигиенните навици на шофьорите 09.04 | 15:20

Родните водачи налагали социален дъмпинг в държавите в ЕС

От Христина Рафаилова

Общественият съвет към транспортното министерство ще се бори с хигиенните навици на родните шофьори, работещи зад граница.

От бранша на превозвачите посочиха, че един от проблемите, който трябва да бъде разрешен, е социалният дъмпинг, който българските водачи налагали в останалите европейски страни.

Нашенците налагали вредни практики в хигиенно и  санитарно отношение. Също така се съгласявали да работят при лоши условия и срещу ниско заплащане.

Това ставало под натиска на работодателите и водачите ни всъщност били потърпевши.

Шофьорите вредят по този начин на имиджа на страната и на бранша у нас. Колегите на българските превозвачи от ЕС често се оплаквали от този социален дъмпинг.

Представителите на Обществения съвет ще се занимават първо с борбата със сивия сектор. Транспортният министър заяви, че социалният дъмпинг е именно част от нелоялната конкуренция.

Шефът на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев настоя на следващото заседание да се обсъди предстоящата приватизация на "Товарни превози".

Според него с продажбата на дружеството ще се създаде нов монополист в страната, тъй като компанията в момента държи 70 на сто от пазара.

Водещи

Най-четени