На великденската трапеза – новозеландски агнета и козунаци без яйца 08.04 | 11:54

Агенцията е повишила своята ефективност около 150 пъти

От Ивелина Георгиева

На българския пазар има вносни агнета от Нова Зеландия, но те се следят внимателно от Агенцията по храните. За това съобщи директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов, който отчете дейността на институцията от началото на неговото управление.

Новозеландското месо вече навлиза в складовете на София-град, но инспекторите от БАБХ контролират много стриктно движението му. "Със сигурност има месо от Нова Зеландия от тази година", каза експертът.

По думите на Моллов за великденските празници ще се намира и замразено, и прясно агнешко месо, като основният икономически ефект е свързан с това, че скоро закланото агне е по-скъпо от замразеното.

Той подчерта, че е трудно да се каже точно колко е количеството както на новозеландското месо, така и на българското и румънското, тъй като основният проблем, който са установили инспекторите по време на проверките, е липсата на проследимост.

Пламен Моллов увери, че агенцията извършва много сериозен контрол и по отношение на яйцата и козунаците за предстоящите великденски празници. За Великден се следят боите за яйца и досега няма неразрешени оцветители. Козунаците не са с яйца, а с яйчна смес и от гледна точка на безопасността - това е по-добре, коментира Моллов.

"Общото впечатление е, че притеснение сред хората е по-голямо, отколкото трябва да бъде", коментира директорът на БАБХ. Той допълни, че засега няма установени нарушения сред козунаците, багрилата за яйца и няма основание за безпокойство.

Освен това Българската агенция по безопасност на храните отчете значително подобрение на ефективността на контрола за изминалите месеци. Агенцията е повишила своята ефективност около 150 пъти вследствие на въвеждането на някои нови и съвременни практики за контрол на храните през изминалия месец.

За 2013 г. в София са извършени 8499 проверки на търговските обекти, от които са съставени 23 акта за административно нарушение. Извършени са и 354 проверки на търговски обекти на едро. Броят на актовете, съставен там, е 176.

Сред най-честите нарушения са липсата на проследимост, неясен произход на храните, изтекъл срок на годност и др.

Новата практика, която се прилага в агенцията, е ориентирана в правилната посока, подчерта Пламен Моллов. "Проверките са с високо качество, т.е. влизат в дълбочина на проблемите, изискват добри експертни знания и опит, целенасоченост и системност. Това ще бъдат и принципите, които ще ни ръководят в работата оттук нататък", обеща директорът на БАБХ.

Подобен вид проверки ще има и извън София, допълни той.

Най-проверявани са складовете за храни с животински произход – месо и млечни продукти, а с най-голям риск в хранителната верига са складовете и борсите на едро. "Целта ни е да се дисциплинира бизнесът и да спазва правилата, записани в нормативната уредба", посочи специалистът.

Създадени са и специални чек листи, по които ще се спазват ясни критерии на контрола по време на проверката, така че да има гаранции, че специалистите в агенцията вършат своята работа коректно. Към момента в резултат на занижения в предходното управление контрол са отстранени 7 души на ключови позиции от агенцията.

Контролът от страна на агенцията няма да бъде достатъчен, ако не се включи и гражданското общество, категоричен бе Пламен Моллов. По думите му активните потребители биха били достатъчно полезни в насочване на дейността на инспекторите.

В тази връзка на 10 април БАБХ организира Ден на отворените врати във всичките 28 регионални дирекции в страната. Инициативата се прави с цел да информира гражданите за работата на агенцията и да привлекат активни потребители, които да съдействат при осъществяване работата на агенцията.

Моллов обясни, че сред мотивите на инициативата е създаване на екип от граждани, които биха се включили в помощ на агенцията, като я насочват към проблемни зони, където могат да се извършват проверки.

Гражданите, които посетят дирекциите на БАБХ в деня на отворените врати, ще бъдат информирани за това какво трябва да гледат на етикетите на хранителните продукти и за важността от ваксинирането на домашните любимци и др.

"Това е първа стъпка към отваряне на агенцията към цялото общество", каза Моллов.

Като резултат от срещата между БАБХ и гражданите се очаква да се създаде регистър от доброволци, които да подпомагат инспекторите в ежедневната им дейност.

В заключение ръководството на агенцията увери, че на пазара няма ГМО продукти и затова се следи много стриктно от страна на контролните органи.

Водещи