Навършват се 71 години от смъртта на Никола Вапцаров 23.07 | 19:29

В Благоевград и Варна отбелязаха годишнината

От Лазар Тодоров

Министърите на отбраната Ангел Найденов, на транспорта Данаил Папазов, на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на образованието Анелия Клисарова пристигнаха във Варна, за да отбележат 71-та годишнина от смъртта Никола Вапцаров, съобщава Булфото.

Поетът е патрон на Висшето военноморско училище в града. В негова чест командването на училището организира церемония по тържествено полагане на венци и цветя на паметника на поета в двора на висшето училище.
В същото време и  обществеността на Благоевград отбеляза 71-годишнината от смъртта на Вапцаров. Цветя бяха положени пред барелефа на бележития български поет върху фасадата на драматичния театър в града, който носи неговото име.
Никола Йонков Вапцаров е български поет, чието творчество е предимно със социална тематика. Той е превеждан на редица езици. Член е на нелегалната по онова време  Българска комунистическа партия и активен антифашист. През 1942 г. той е осъден на смърт за терористична дейност по силата на Закона за защита на държавата. Посмъртно е амнистиран.
Днес името Никола Вапцаров носят редица училища в страната в чест на поета.

Водещи

Най-четени