Наградиха кампаниите, които ни призовават за отговорно шофиране 01.12 | 14:26

През последните години значително намаляват жертвите на пътя

От Апостол Апостолов

Фондацията "Годишно награди за пътна безопасност" награди кампаниите, които през годината ни призоваваха за по-отговорно шофиране. Връчени бяха награди в шест категории, както и две допълнителни специални отличия, съобщи Econ.bg.

В първата категория "Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации"победител е Фондация "Приказка за пътя" с програмата си насочена към младите хора, които са реални участници в пътната обстановка. Под формата на игри и интерактивни забавления от фондацията обучават децата как да реагират при опасни ситуации на пътя.

Две са наградите в категорията "Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища". Едната награда е за столичната Целодневна детска градина "Вяра, Надежда, Любов" за проекта им "Детето на пътя – със знания и опит – авторски модел за планиране на възпитателно образователни действия учител-дете". Втората статуетка за друго столично заведение – 138 СОУ "Проф. Васил Златарски" за проекта "Да шофираш пил? Не, благодаря!".

Фондацията връчи и "Специална награда на служител на пътна полиция с личен принос". С този приз се отличават служителите, предотвратили пътен инцидент или участвал в спасяване на пострадали. Наградата беше връчена посмъртно на говорителят на МВР-Стара Загора Йонка Герогиева, която загина в тежката катастрофа на автобус на автомагистрала "Тракия" през това лято.

Награди бяха връчени и в категорията "Медии". Дългогодишното предаване на БНР "Хора, пътища, автомобили" беше отличено от фондацията.

Що се отнася до институциите награда за кампанията "Коланите спасяват живот!" беше връчена на отдел "Пътна полиция" към МВР. Целта на този проект е да бъде постигната 90% ползваемост на коланите на предните седалки и 50% - на коланите на задните седалки.

В последната категория - "Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации" - наградена беше компанията "Еко България" за проекта "Обади се като стигнеш".

Специалните награди на фондацията отидоха при сдружение "Отворена младеж" за проекта му "Шофирай отговорно” и Съвета по безопасност към Столичния общински съвет, който е разработил проекта "Моят безопасен маршрут до училище".

По данни на МВР пре последните години броят на загиналите по пътя намалява значително. През 2009 година в катастрофи са загинали 1060 души, а през миналата година – 775 души. През тази година до края на ноември след пътни инциденти са починали 603 души.

Водещи

Най-четени