Над 13 бона заплата за шефката на КФН 23.08 | 11:54

От Ани Романова

Вместо досегашните 5000 лв., новата държавна заплата на шефката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова става 13 146 лв. Отделно, комисарите си разпределят по няколко заплати годишно и като различни видове премии и бонуси. Така любителката на скъпи автомобили, която се прочу с използването на няколко служебни коли, изпратена на поста от финмина Владислав Горанов ще се радва на средно 20 бона на месец, пресмятат експерти.

Новата й заместничка и бивша депутатка от ГЕРБ Диана Йорданова, по-известна с изчитането на римско VII като ВиАйАй от парламентарната трибуна, което е сериозен индикатор за нейния капацитет, ще се разписва срещу месечно възнаграждение от 12 003 лв.

Толкова ще вземат и другите двама замове в КФН. Това са бившият шеф на НАП и за малко заместник-министър на финансите в кабинета "Борисов 3" - Бойко Атанасов и Ралица Агайн – ексдепутатка от НДСВ и Новото време. Отделно за тях ще има и бонуси. "Само” 11 432 лв. се полагат за единствения останал член на Комисията Владимир Савов, който отговаря за защитата на потребителите на финансови услуги.

За работата му съдим най-малко по произвола и издевателствата на застрахователите при забавянето или неизплащането на ангажиментите им към потребителите, на които милиони българи са жертви. Тази заплата е с 428 лв. по-висока от възнагражданието на президента на репубиката. Който, за разлика от Савов, няма възможност за многохилядни бонуси.

Чиновниците оправдават наглостта си с промените в закона, прокарани от това мнозинство, които им позволиха да се финансират и от бюджета, и от такси върху подопечните си финансови институции, които в крайна сметка също идват от джоба ни, защото се отразяват в по-високи такси – например предстоящото вдигане на Гражданската отговорност, която на практика си е данък, но в частна полза. Били си удвоили приходите от 11млн. на 20 000 000 лева и явно се чудят какво да ги правят.

В същото време заради суми по 200 000 – 300 000 лв. затварят областни болници със стотици хиляди хора контингент, пише в."19 минути".

Водещи

Най-четени