Над 30 пъти ръст в парите за научна дейност във Великотърновския университет 20.04 | 16:53

Данните изнесе ректорът на ВТУ

От Нели Минчева

От 2007 до 2011 г. парите за научноизследователска работа във Великотърновския университет (ВТУ) "Св. Св. Кирил и Методий" са нараснали близо 32 пъти спрямо предходния петгодишен период и са достигнали над 1,2 млн. лв.

За сравнение, за 2003-2007 г. средствата са били общо 37 690 лева.

Данните бяха оповестени на пресконференция днес от проф. дпн Пламен Легкоступ, ректор на висшето учебно заведение, съобщава Sever.bg.

Професорът изтъкна общо 13 точки, в които е свършил добре работата си, като наблегна на одобрените проекти по различни европейски програми, модернизирането на базата, увеличаването на приема на студенти и финансовата стабилност.

На въпрос дали възнамерява да свика нов Академически съвет (АС), той категорично отхвърли идеята. Както е известно, Инициативният комитет в подкрепа на неговия опонент в изборите за нов ректор го обвини, че сегашният АС е нелегитимен.

Настоящият управител на висшето учебно заведение обаче отрече подобно нещо и заяви, че единствено съд може да постанови кой е прав и кой крив.

Ректорът говори съвсем на кратко и за стипендиите във ВТУ, като заяви, че преговаря лично с министъра на финансите Симеон Дянков да бъдат отпуснати повече средства за студентите.

Едно от най-любопитните изказвания на проф. Легкоступ бе свързано с изграждането на блок "Г" към корпус номер 5: "Там има зала с 240 места, в която планираме да се провеждат конференции на съвременно ниво с онагледяване, озвучаване и превод, кинолектории, театрални постановки и камерни концерти.

Специално внимание бе обърнато и на книгоиздателската дейност във ВТУ, която е в разцвета си: "Изпратени са до 30 чуждестранни университета 658 тома, срещу 239 за предходния мандат, а от Москва изразиха изненада, как успяваме да се финансираме."

Водещи

Най-четени