Над 330 хил. руснаци притежават имоти в България 28.08 | 20:38

Електронен регистър помага за предотвратяването на имотните измами

От Елена Кирилова

Над 330 000 руснаци притежават недвижим имот в България, съобщава агенция "Фокус”.

По думите на председателя на Регионалната нотариална колегия в Бургас, нотариус Станка Стайкова, България е една от малкото държави в света, които имат единен електронен регистър на завещанията. Той помага за пресичането на опитите на измама с този вид документи.

Работи се и по въвеждане на консулските пълномощни в електронния регистър, обясни Стайкова. Тези документи ще се проверяват от нотариус при сделки с недвижими имоти у нас.

Българските нотариуси са въвели електронен регистър, който към момента е централизиран и е собственост на Българската нотариална камара.

"В края на юли проведохме поредната среща между Българската нотариална камара и Руската федерална камара, на която бе подновено шефството ни. Преподписан беше и договорът за сътрудничество, обхващащ следващите три години. Руските и българските нотариуси имат много добри професионални взаимоотношения и никакви проблеми в сферата, в която работят”, поясни нотариус Стайкова.

Към момента повече от 337 хил. руски граждани притежават недвижим имот у нас. Статистиката показва, че Русия е на първо място по притежание на имоти у нас. Поради този факт сътрудничеството с руските институции и нотариуси е изключително важно, смята председателят на Регионалната нотариална колегия.

От колегията твърдят, че политиката им цели създаването на предпоставки за обезпечаване на правната сигурност, предотвратяване на измами и предоставяне на възможност нормално да се притежава и придобива собственост на територията на страната.

Благодарение на съюза на юристите в България родните нотариуси имат достъп и до базата "Данни население” и масивите на МВР. Така те имат възможност да проверят както документите за самоличност, така и родствените връзки и семейното положение, което може да помогне за предотвратяването на измами по роднинска линия, укриване на наследници, злоупотреби с удостоверение за наследници и с актовете за семейно и гражданско положение.

Стайкова подчерта, че базата данни на МВР е почти единствената в света, в която се вижда снимката от личната карта на лицето, което е полезно в случаите, в които има съмнения за използването на фалшиви лични документи.

През последните години почти няма случаи на имотни измами.

Водещи

Най-четени