Над 4000 кучета са кастрирани в София 10.01 | 15:04

3784 от прибраните от "Екоравновесие" четириноги са върнати обратно на улицата

От Диана Цветкова

4987 бездомни кучета са заловени на територията на Столичната община за 2012 г.

Това отчете директорът на "Екоравновесие" при представянето на свършеното от общинското предприятие през изминалата година.

4381 от кучетата са били кастрирани, като 3784 са върнати обратно на улицата, по местата, на които са били открити.

Най-малко безстопанствени кучета има в централните райони на столицата. Най-много са били заловените животни в крайните квартали, където неведнъж през миналата година имаше инциденти с хора някои от които с фатален край.

"По-приоритетни за кастрация са женските кучета", каза Манол Нейков, цитиран от агенция "Фокус".

Той увери, че кампаниите по кастрация на домашни кучета, които стартираха миналата година, няма да спрат и сега се разработва план за районите за извършване на кастрация тази година през април.

В момента текат съвместни акции с Общинска полиция и Столичния инспекторат в промишлените райони на София. Проверяват се дали собствениците на кучета, охраняващи складове, са ги регистрирали и са им изградили колиби. При първата проверка се отправя само препоръка, а ако при последвалата предписанията не са изпълнени, се налага глоба.

През изминалата година "Екоравновесие" е удвоило броя на екипите, които прибират безстопанствените четириноги и сега те са 8.

От юни пък заработи информационна система в сайта на предприятието, където гражданите могат да подават сигнали за различните райони на София. В нея се събират и всички телефонни сигнали.

Водещи

Най-четени