Над 63 000 деца ще чуят училищния звънец за първи път 12.07 | 14:43

Анкетната карта за промените по български език и литература е готова

От Лазар Тодоров

Очаква се в първи клас за учебната 2013/2014 година да бъдат записани 63 199 ученици, това каза министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.

От първолаците 48 992 са завършили детските градини, а 14 207 деца са от предучилищните групи в училищата. Според министъра все още не може да се каже точният брой на първокласниците, заради записването и на 6-годишни деца или преместването в чужбина на други.

"Не трябва да правим "хипер паралелки и хипер училища", защото в тях няма качествено обучение", коментира министърът по отношение на желанието на някои родители да запишат детето си в точно определено училище.

Проф. Клисарова припомни, че през учебната 2012/2013 година първокласниците са били 65 677.

Според образователния министър трудно ще се организира електронен прием на първокласниците за цялата страна, но тя отбеляза, че в Бургас вече съществува тази практика.

Министър Клисарова обяви, че анкетната карта за промените в програмата по български език и литература (БЕЛ) е готова и тя ще се попълва от учителите по интернет. В картата са включени "старата" и новата програма по БЕЛ. В МОН ще приемат предложения, ако има такива.

На въпрос дали трябва да има отделен предмет "Български език и общуване", както поискаха родителски организации и филолози, министър Клисарова отговори, че не счита това за необходимо, тъй като и сега има отделни часове по български език и часове по литература.

Проф. Клисарова добави още, че в 249 училища в страната се извършват ремонти, като в 132 училища те са финансирани от държавния бюджет, а други 108 се ремонтират със средства от общинските бюджети. Според закона за държавния бюджет МОН разполага с 3 057 000 лева за капиталови разходи. От тях за основни ремонти на училища са предвидени 2 917 000 лева, а 1 600 000 лева - са за текущи ремонти.

Относно проверката на Министерството на финансите във фонд "Научни изследвания", министър Клисарова припомни, че Агенцията за държавна финансова инспекция я извършва и добави, че идеята е занапред Изпълнителният съвет на ФНИ да се занимава само с класирането на проекти, а не и с административна дейност.

Образователният министър посочи още, че до края на другата седмица ще бъде назначен административен главен секретар във фонд "Научни изследвания" (ФНИ), който временно ще бъде на този пост, до организирането на конкурс за тази длъжност. Бъдещият секретар няма да дойде от научните среди.

Най-четени