Над 63% са сертифицираните средства от еврофондовете 21.01 | 12:44

По-добро изпълнение на проектите, отчете Златанова

От Христина Рафаилова

Подобрение при изпълнението на европроектите от гледна точка на сроковете от отчете вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя информира, че  малко над 63% от парите в настоящия програмен период са сертифицирани. Това означава, че плащанията са одобрени на национално ниво, а част от тях са вече са изплатени.

Тя подчерта, че трябва да бъде усъвършенстван и начина на комуникация на администрацията, занимаваща се с еврофондовете. "След като оправихме сроковете с парите, трябва да оправим и сроковете с комуникацията", заяви Златанова. 

Вицепремиерът каза, че има забавяне на законодателната рамка на страната ни, свързана с оперативните програми през следващия програмен период. То се дължало на  отлагането на рамката на ЕС. Златанова коментира, че не трябва да се застрашава бюджетът на България, като бързаме да стартираме процедурите първи сред държавите членки. 

По повод проблемите с проектите по ОП" Околна среда", заради които ЕК стартира процедура срещу страната ни, шефът на програмата у нас Спиридон Александров информира, че е има подготвен план за действие. Вече са идентифицирани проблемните проекти и предстои да се вземе решение как да бъдат премахнати грешките по тях. "Търси се решение, което би свело щетата до минимум, амбицията ни е да останат в България тези средства, а не да бъдат върнати в Брюксел", каза той, цитиран от БТА.

Златанова отказа да коментира доклада на ЕК по механизма за оценка и сътрудничество, който трябва да бъде огласен утре.  

Най-четени