Над 7,3 млрд. лева внесе Агенция "Митници" в хазната 26.01 | 20:39

Количествата внесени газьоли доближават до нивата отпреди кризата

От Деляна Петкова

През 2011 година приходите от мита, ДДС от внос и акцизи доближават 7,37 млрд. лева. Това е с 11,7% повече спрямо миналата година или със 773,2 млн. лева, показа годишният доклад на Агенция "Митници".

Агенцията обяснява по-големите средства от данък добавена стойност (ДДС) с по-високите цени при внос, а физическите обеми остават почти без промяна. Приходите от ДДС са 3,3 млрд. лева или увеличение от 16 на сто.

През 2011 година увеличени бяха акцизите на тютюна за пушене и горивата. Данните обаче показаха ръст не само на акцизите, но и на количествата на газьолите. Те вече достигат нивата отпреди кризата. Приходите от акцизите през миналата година са 3,86 млрд. лева.

От митата приходите, събрани от Агенция "Митници", са в размер на 131,3 млн. лева. Това е с 12,1 млн. повече от миналата година.

В своя годишен доклад от Агенцията уточняват още и през миналата година е продължила реформата в митниците. Дейността се преструктурира, оптимизира се структурата и състава на митническата администрация. По-добър е подборът на служителите, а в същото време се подобрява и квалификацията на митничарите, похвалиха се още от Агенцията.

Водещи