Найденов иска етикет "Вредно" на продуктите с растителни мазнини 20.11 | 14:59

От 1 януари в млечните продукти ще се слагат само животински съставки

От Елена Кирилова

Млечните продукти, които съдържат растителни мазнини, трябва да носят етикет "Вредно за вашето здраве”, какъвто има на цигарите, смята министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщават от МЗХ.

Според Найденов към момента подобна опция не съществува, тъй като в бранша има хора, които се противят на новата наредба за млечните продукти. Поради този факт продължаваме да разделяме продуктите на такива с животински и такива с растителни мазнини на витрините в магазините, заяви министърът.

Той определи наличието на растителни мазнини в саламуреното сирене като "срам за България”. Найденов твърди, че некачествената храна, която консумира българинът, е причина страната ни да е на челна позиция в Европейския съюз по сърдечно-съдови заболявания.

Тепърва обаче предстои наредбата, която ще гарантира, че в млечните продукти ще има само животински съставки, да бъде внесена за одобрение в Министерски съвет. Тя трябва да влезе в сила от 1 януари 2013 г., но преди това трябва да бъде получено и мнението на Европейската комисия.

По думите на Найденов бизнесът с палмово масло е за милиарди, ето защо лобито е много силно. Въпреки жалбата, която са внесли няколко сдружения на бизнеса, наредбата ще влезе в сила, категоричен е министърът. Според него не може човешкото здраве да се мери с пари.

По думите на заместник-министър Цветан Димитров няма да има намеса на пазара. Единствената цел на наредбата според него е суровината от българските животновъди да влезе в млекопреработвателните предприятия. поради този факт секторът се субсидира и съответно се създава придадена стойност в икономиката на страната, твърди той.

Атанас Къцов от Асоциацията на животновъдите подкрепи мнението на министър Найденов, посочвайки, че палмовото масло пристига у нас нерафинирано и съдържа канцерогенни вещества.

От своя страна Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, смята, че с приемането на наредбата трябва непременно да има контрол по изпълнението й. Той призова да запазим продуктите като киселото мляко, сиренето и кашкавала, с които България е позната по света.

Водещи

Най-четени