Найденов обеща "евтина Коледа" предсрочно 12.10 | 10:27

В борба със свитото потребление регулираното намаление на някои храни стартира преди празниците

От Диана Цветкова

Намаляване на потреблението и производството в страната в резултат от кризата констатира земеделският министър Мирослав Найденов.

Той обаче отдава свитото потребление на факта, че преди кризата българите са придобили навика да купуват повече, отколкото им е необходимо.

"Почти две трети от храната на българина се изхвърляше преди кризата, която до известна степен ни дисциплинира", каза Найденов пред bTV.

Заради намаленото потребление ще стартира предсрочно и кампанията "Истински евтина Коледа". Инициативата е подобна на замразяването на цените на десетина хранителни продукта в три големи вериги, което бе в сила до октомври.

Сега коледната кампания ще започне още преди декември, стана ясно от думите на земеделския министър.

"Идеята, която имаме, е промоциите към храните, произведени в България, да започнат по-рано – преди наближаващите празници", каза Найденов и посочи, че хората сега ще имат достъп до по-голямо количество храни – хляб, яйца, сирене, колбаси.

Земеделският министър изтъкна и че Бюджет 2013 е социален, като за най-бедните ще отидат още близо 20 млн. евро. По думите му обаче дискусията се е изместила към предложения 10-процентен данък върху лихвите по депозитите, който предизвикал консолидирана негативна реакция в обществото.

Бюджет 2013 е социален, смята Найденов. Фокусът в дискусията по него обаче се изместил от това послание върху предложения данък върху лихвата, който предизвикал консолидирана негативна реакция в обществото.

Министърът коментира и скорошната му визита в Русия, която целеше обсъждане на търговските отношения между двете страни.

По думите му по отношение на износа има добри новини, а "пазарите в Близкия изток и Русия се отварят".

В москва той е договорил възстановяването на т.нар. "Зелен коридор", по който страната изнасяше селскостопански продукти към бившия СССР.

По думите му в Русия имало носталгия към българските продукти, защото те са нарицателно за качество.

Най-четени