Найденов се срещна с близките на загинали и пострадали в казармата 23.08 | 17:05

Министърът на отбраната обсъди с тях промените в закона за военнослужещите

От Гергана Златкова

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна днес с представители на Комитета на родителите и близките на загиналите и пострадалите в казармата, съобщиха от ведомството.

В началото на срещата председателят на комитета Юлия Симова е благодарила на министъра за съдействието за решаването на проблемите на организацията, което той им е оказвал през годините.

Повод за днешната среща са предложения към проекта за изменения и допълнения на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, както и към нормативни актове, регламентиращи социалното осигуряване, които ръководството на организацията е поставило на вниманието на министъра на отбраната.

 Основното от тях е свързано със запазване на правото да ползват лекарствени продукти по лекарско предписание по списък, утвърден от министъра на здравеопазването, като плащат 50 процента от цената им, а не 25, както се предвижда.

Юлия Симова е поставила и въпроси за увеличаването на военноинвалидната пенсия, на базата на която се формира наследствената военноинвалидна пенсия, както и за възможностите семействата на загиналите и на пострадалите в казармата да получават социални помощи, а тези от тях, които получават тавана на пенсиите си, да имат право да получават и наследствена военноинвалидна пенсия.

Министър Найденов е уверил представителите на комитета, че остава ангажиран с техните проблеми и ще търси решение на въпросите във взаимодействие с други компетентни органи.

Предложенията на ръководството на организацията за Закона за военноинвалидите и военнопострадалите ще станат достояние на работната група и на парламентарната комисия, които работят по проекта за неговите изменения и допълнения.

Найденов се е ангажирал да постави и исканията на комитета, свързани с промени в подпомагането от страна на държавата, при обсъжданията на бюджета за 2014 година. "Заедно с министъра на здравеопазването ще обсъдим и възможностите за актуализиране на лекарствения списък", посочил той.

Ще се спази и традицията в края на годината всички членове на комитета да получат символична финансова помощ от страна на МО.

Водещи

Най-четени