Наказват по-строго немарливи собственици на сгради-паметници 11.04 | 15:00

Точният размер на глобите ще бъде уточнен

От Елена Коцева

В проекта за промени на Закона за културното наследство се предвижда сериозно завишаване на санкциите за собственици на сгради-паметници на културата, които не стопанисват добре обектите.

Това съобщи председателят на парламентарната комисия по културата, гражданското общество и медиите Даниела Петрова, цитирана от БТА.

Точният размер на глобите ще бъде уточнен при предстоящото второ четена на проектозакона.

Има предложение собствениците, които допускат паметници на културата да се рушат, да бъдат наказвани и със затвор до 3 години. Според Петрова обаче това е твърде силна мярка и не е добре да бъде приета.

В момента глобите според законодателството варират от 30 0 до 1000 лв. При тежки инциденти, какъвто беше случаят в старата "Захарна фабрика в София", максималната глоба, която наложи съда беше 50 000 лв. 

Друг проблем с паметниците на културата е в това, че регистърът културата все още не е осъвременен.

Даниела Петрова допълни, че предстоят промени в закона за ордените и медалите. Идеята е предложения за връчване на такива знаци вече да правят само Народното събрание и Министерският съвет.

В закона ще бъде заложено още да се прави предварителна проверка дали хората, които ще бъдат удостоени с награда са били сътрудници на Държавна сигурност.

Освен това стана ясно, че с промени в Закона за авторското право ще бъде създаден регистър за дружествата за колективно управление на авторските права. По думите й целта е да се постигне прозрачност кой продукт колко пъти е ползван и какви отчисления са правени от приходите.

Депутатката каза още, че в парламента е представен проект за Закон за погребалната дейност, изработен от Асоциацията на погребалните агенции. Според Петрова е необходимо да бъде създаден ясен регламент за дейността на този бизнес, като се забрани агенциите да излагат артикулите си на витрините на обектите си. 

Водещи

Най-четени