Над сто културни паметника в Пловдив са застрашени от срутване 25.05 | 13:31

Резултатите са от ревизия, която е направена на всичките 713 недвижими културни ценности в Пловдив

От Андриян Георгиев

Повече от сто паметника на културата в Пловдив са застрашени от срутване, съобщи Весела Илиева, директор на Общински институт "Старинен Пловдив”, цитирана от Агенция "Фокус".

Резултатите са известни след ревизия, която е направена на всичките 713 недвижими културни ценности в Пловдив. 

Някои от къщите, повече от които частни, трябва да бъдат отписани и съборени спешно. Други ще бъдат възстановени.

Повечето от имотите, които ще бъдат предложени за отписване, не си заслужава да бъдат в списъка на културните ценности, добави Илиева.

Тя посочи за пример лобното място на революционера Никола Гинев, което комисията така и не е открила -  на посоченото място има нива. 

Друг пример е къщата на Йорданка Николова, която е исторически паметник, но вече не съществува във вида, в който е била.

Весела Илиева коментира още, че жълтото училище вече е укрепено, като сега Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив се грижи за него. В него Академията прави концерти, а със средствата от тях ще бъде възстановявано училището.

От археологическите паметници най-зле е Тракийската куполна гробница. Тя е в ужасно състояние, отворена е и трябва да се покрие, каза Илиева. По мнението й, най-добре е гробницата да бъде социализирана, за да се грижи някой за нея.

Предложенията за отписване и за социализиране на запустелите и изоставени културни паметници в Пловдив ще бъдат изпратени до министъра на културата. 

 

Водещи

Най-четени