Намаляват жертвите на пътя, като оповестяват по-често "черната" статистика 10.04 | 19:36

През 2011 г. по пътищата на страната при пътнотранспортни произшествия са загинали 657 и са били ранени 8 301 души

От Кремена Бедерева

През 2011 година по пътищата на страната при пътнотранспортни произшествия са загинали 657 и са били ранени 8 301 души. Това е най-малкият брой загинали от 1963 г. насам.

"Намаляването на жертвите потвърждава, че предприетите мерки са в правилната посока и ни мотивира да продължим с тях”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който участва в заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по безопасност на движението, която прие анализа на пътната обстановка в страната за 2011 г., информира МВР.

"Участниците в движението ще коригират поведението си като по-често ги запознаваме със статистиката", смята Цветанов.  Участниците в заседанието приеха предложението превантивната работата през настоящата година да бъде задълбочена в посока осмисляне и промяна на поведението на шофьорите и обучителна дейност сред младежите - от най-малките деца, през училищната възраст до младите шофьори.

Въз основа на анализа на пътната обстановка бяха изведени няколко основни послания, които да привлекат вниманието на участниците в движението и на контролните органи: намаляване на жертвите сред пътниците; намаляване на пътните инциденти по вина на млади и на неправоспособни водачи; снижаване на броя на пътнотранспортните произшествия и жертвите при тях през тъмната част от денонощието и по вина на водачи под въздействието на алкохол; силно ограничаване на катастрофите и загиналите при произшествия в зоните на завоите и при внезапно напускане на пътното платно, както и при челни удари; снижаване на пешеходната аварийност.

През настоящата година техническото обезпечаване на органите на "Пътна полиция” ще продължи със засилени темпове, като целта е оптимално въвеждане на видеонаблюдение в зоните на засилен трафик.

Водещи

Най-четени