Намериха телата на четирима бежанци край българо-сръбската граница 18.11 | 17:26

Чужденци са били в процедура по получаване на статут

От iNews.bg

Телата на четирима чужденци са били намерени край българо-сръбската граница, в района на видинското с. Киряево.

На 15 ноември към 22 ч. на тел. 112 е получена информация, че група чужденци, тръгнали към граничната бразда, са се изгубили в района. По това време валял проливен дъжд и имало гъста мъгла. Веднага е била започната издирвателна акция. Локализирано е било мястото - землището на село Раковица, община Макреш, където са били изпратени гранични патрули.

На 16 ноември към 11 ч. са били забелязали петима мъже. Бедстващите чужденци били без документи за самоличност, по думите им двама от тях са от Алжир, други двама - от Афганистан и един - от Пакистан.

По-късно, на около 2 км и половина от граница в района на бившето стрелбище в землището на с. Раковица е била открита втора група от осем чужденци, които също са били без документи за самоличност. Те са заявили, че са от Ирак и Сирия. На мястото полицейските служители открили тялото на мъж - 33-годишен иракчанин. Не е имало открити видими следи от насилие по починалия.

При последвалите разпити в понеделник задържаните бежанци признали, че към групата е имало още хора, отправили се към границата. Започнало е ново издирване и късно вечерта в понеделник срещу вторник в землището на с. Киряево са били намерени телата на още трима мъже.

Четирите тела са изпратени за аутопсия, но се предполага, че причината за смъртта е измръзване. Това стана ясно от думите на говорителя на Видинската окръжна прокуратура Владислав Влашев. Той уточни, че по случая са образувани две отделни досъдебни производства, съобщава в. "24 часа".

Изяснено е, че всички чужденци са били в процедура по получаване на статут на бежанец, а след като са потърсили закрила на територията на страната ни, са предприели рискования опит да я напуснат.

Водещи

Най-четени