Напрежението в Орландовци ексалира! Протестиращите нападнаха ромските къщи 14.06 | 22:03

Сред пострадалите има и дете

От Беатрис Николoва

Напрежението в "Орландовци” ескалира, след като жителите на квартала излязоха на протест. След като към 19 ч. в квартала имаше много протестиращи и засилено полицейско присъствие, малко преди 21 ч. започнаха и сериозни сблъсъци между българи и роми.

След началото на протеста, в квартала беше пребит мъж от ромски произход. Малко преди 20 ч. той лежеше на тротоара и очакваше линейка. Съпругата и двете деца на пострадалия бяха на мястото и бяха в шок. Малко по-късно той беше отведен в болница.

Група от около 40-50 протестиращи срещу ромската престъпност в столичния квартал "Орландовци” нахлу в ромската махала там. При сблъсъците са пострадали най-малко петима души, включително и едно дете, съобщава БНР.

Поне 3-4 автобуса от жандармерията нахлуха в софийския квартал. Силите на реда са въоръжени с каски и се опитват да предотвратят по-нататъшна ескалация на напрежението.

Повод за недоволството на жители на "Орландовци" стана скандал в събота вечер, започнал заради силна музика и завършил с масов бой. Шестима бяха леко ранени. Арестуваните са двама.

 Протестът срещу престъпленията, извършвани от роми, трябваше да се проведе пред читалището "Райна Княгиня” и да бъде мирен. Събралата се тълпа обаче тръгна с оръжия в ръка към ромската махала.

На място вече са ръководството на Столичната дирекция на вътрешните работи, начело с началника на дирекцията Младен Маринов, както и шефът на "Национална полиция” Христо Терзийски.

Маринов заяви, че е предотвратен много сериозен сблъсък благодарение на силите на реда. Конфликтът бил в гората, където двете страни се замервали с павета и камъни.

Шефът на СДВР моли за намаляване на напрежението. Засега няма задържани.

 

 

Водещи

Най-четени