Не искат таксиджии със съдебно минало 18.07 | 16:32

Като проблем стои и разрешението за водач на таксиметров автомобил, което е безсрочно

От Кремена Бедерева

От 10-15 години в България няма нито едно отнето разрешение за осъществяване на дейност на таксиметрова компания, отбеляза изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Валентин Божков на днешното заседание на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения на тема "Безопасност на движението по пътищата при осъществяване на таксиметров и автобусен превоз на пътници".

Божков уточни обаче, че в момента тече процес за отнемане на лиценза на една от компаниите. Той акцентира върху инцидента през изминалата седмица, при който таксиметров шофьор връхлетя върху спирка на градския транспорт и рани 12 души, а 25-годишно момиче по-късно почина.

Сред изброените от Валентин Божков мерки и законодателни промени е въвеждането на вид патент върху таксиметровата дейност с цел таксиметровите шофьори да дават всяка година информация за своето състояние. Като проблем Божков определи и това, че в момента разрешението за водач на таксиметров автомобил е безсрочно и то трябва да се промени, допълва БТА.

На днешната дискусия присъстват още зам-министърът на транспорта Георги Тодоров, представители на таксиметровия и автобусния бранш. Зам.- министър Тодоров предложи от името на МТИТС да не се разрешава лица със съдебно минало да бъдат водачи на таксиметрови автомобили.

Той информира, че министерството е подготвило пакета от мерки за промени, които ще бъдат съгласувани и с Министерство на финансите. Тодоров посочи, че сред другите предложени промени в сферата на таксиметровите превози е психологическият подбор на водачите.

Според него всички таксиметрови компании трябва да разполагат със свидетелство за съдимост на своите служители, с оглед на това да има по-разумен контрол от страна на държавните органи. Тодоров посочи, че още в понеделник ще бъде направена среща между представителите на МВР и на ИА "Автомобилна администрация" за съгласуване на мерките.

Депутатите обърнаха внимание на проблема с превенцията и за абсолютна безкомпромисност по отношение на контрола и на високите скорости. Проверката е показала, че с години - по 5-6 и повече, не са проверявани водачи на таксита за употреба на алкохол - нито във фирмите, нито на улицата.

От бранша също поставиха остро въпросите за обезопасяване на спирките и цялостната организация на движението в града по отношение на таксиметровия и на обществения транспорт.

Водещи

Най-четени