Не ни трябва "Белене", имаме си ток за 20 г. напред 22.01 | 16:00

Проектът може да се окаже обърната Хеопсова пирамида

От Ралица Стоянова

България е осигурена с електроенергия за следващите 20 години, която дори е в излишък. На глава от населението в България се произвежда 1,5-2 пъти повече, отколкото в съседните страни.

Това заяви бившият заместник-министър на ядрената енергетика в Русия Булат Нигматулин на заседанието на Временната парламентарна анкетна комисия относно проекта, информира агенция "Фокус".

Според него "Белене” предлага определени предимства като работни места за около 5000-6000 души за около седем-осем години, но после се получава обърната Хеопсова пирамида.

Целият проект "Белене" като сума излиза 10 милиарда евро, потвърди Нигматулин.

Преди месец беше подписан договорът за "Южен поток”, това са доставки на газ за съседните на България страни.Тези страни ще постигнат електрическа енергийна независимост. Цената на газа ще бъде по-ниска от цената на електричеството в "Белене” в периода, когато трябва да бъдат върнати инвестициите, посочи Нигматулин. 

Според него, ако се окаже, че проектът "Белене” не е ефективен за периода, който се предвижда – 50-60 години, това ще доведе до разваляне на отношенията.

"Не сме против самата атомна електроцентрала като обект. Нашите руски атомни реактори са сигурни, ефективни и проектът е добър”, каза още Булат Нигматулин.

В следващите години консумацията на енергия в България няма да се увеличава. Ако възникне необходимост от повече енергия, вие така или иначе разполагате с газопровода по "Южен поток", каза Нигматулин.

Водещи