Недопустимо! България още не е сезирала ЕК за гръцките блокади на границите си 03.02 | 13:44

Колкото по-бързо София се възползва от правата си в регламента на ЕС, толкова по-скоро Брюксел ще задължи Атина да реши проблемите в максимално кратък срок

От iNews.bg

"До момента Европейската комисия не е получила уведомление от българските власти за проблемите със свободното движение през границата с Гърция. В Брюксел не е пристигнало писмо относно блокадата на граничните пунктове между България и Гърция". Това са отговорили от пресслужбата на ЕК на запитване на БНР.

Вчера министърът на външните работи Даниел Митов съобщи, че правителството подготвя съответната комуникация, за да поиска намесата на Комисията, "ако се налага".

Според европейския регламент за функционирането на вътрешния пазар София трябва "незабавно" да уведоми Брюксел, че има сериозни пречки за свободното движение на стоки между страните-членки. Последващата процедура пък изисква

Атина да докладва в най-кратък срок за ситуацията и за предприетите действия от гръцките власти, припомнят от Европейскта комисия.

Ако ЕК прецени, че наистина се нарушава принципът на свободно движение, тя може да изисква от гръцкото правителство да вземе всички необходими мерки за премахване на посочената пречка в срок, който тя определя. След това Атина ще има 5 работни дни време за отговор, в който да потвърди действията си или да оспори критиките.

 



Водещи

Най-четени