Недостиг на лекарства за деца, бременни и COVID болни в аптеките в цялата страна 06.01 | 14:27

Недостиг на лекарства принуди пациенти да ги търсят в съседни държави

От iNews.bg

Недостиг на лекарства за деца, бременни и COVID болни в аптеките в цялата страна - за това алармират притеснени родители.

5-годишният Никола се ражда недоносен и от бебе има проблеми с белите дробове. "В момента синът ми е с поредния бронхиолит, който е тежка форма. Налага се лечение и инхалации с "Вентолин" на 4 часа, сутрин и вечер инхалации с "Пулмикорт" и от вчера му е включен и "Урбазон", тъй като състоянието му не се подобряваше", обяснява майка му пред bTV. 

За съжаление и двете лекарства за белодробни заболявания са почти изчерпани в аптечната мрежа и за родителите не остава друго освен да ги купуват от чужбина. "Наскоро бяхме в Турция и оттам си закупих нужните медикаменти, защото тук липсват. Тези лекарства нямат алтернатива и общо взето се спасяваме сами, кой както може", казва тя.

Според фармацевтите, проблемът започва още в началото на пандемията, защото голяма част от липсващите лекарства се използват и за лечение на COVID-19. "Има голямо търсене и винаги се обостря при Ковид вълни. За инхалационните разтвори, които са доста проблемни в момента, имаме информация, че другата седмица би трябвало да се появят, но там се пускат по 1-2 опаковки на аптека", обясняват фармацевти.

От Здравното министерство са коментирали, че при направена проверка към дата 31 декември е констатирана липса на "Пулмикорт", "Фраксипарин" и "Клексан", поради което са добавени в списъка на лекарства с установен недостиг.

Водещи

Най-четени