Нели Куцкова: Уволнението на съдия Тодорова е тенденциозно 13.07 | 07:45

Безпрецедентна е подкрепа за уволнения съдия, обясни говорителят на Съюза на съдиите

От Деляна Петкова

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова е тенденциозно, определи в ефира на БНТ говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова. Тя коментира, че безспорно има забавяния по отделни дела, но това е факт за много други колеги, а подобно наказание - липсва.

Съдиите са претоварени, допълни още Куцкова. Самата Мирослава Тодорова обясни, че в един момент дори не е имала собствен кабинет и бюро, където да работи.

В защита на уволнения съдия днес (13 юли) пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в София ще има мълчалив протест на магистрати, потвърди говорителят на Съюза са съдиите. Тя допълни, още че подкрепата за съдия Тодорова е безпрецедентна.

В нейна защита са се обявили както младите колеги, така и 51 върховни съдии, подчерта Куцкова. Вчера на заседание на върховните съдии е била подписана декларация в подкрепа на съдия Тодорова.

Освен представители на софийски съдилища Нели Куцкова очаква и съдии от други градове, които в момента нямат дела, да се включат в мълчаливия протест днес.

Припомняме ви, че в четвъртък Висшият съдебен съвет реши да уволни дисциплинарно председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова от длъжността й. Мотивите са забавянето на решения по три дела. 19 от членовете на ВСС гласуваха "за", а трима бяха против освобождаването на съдията. Двама се въздържаха при това гласуване.

Решението на ВСС обаче не е окончателно - то ще бъде проверено от Върховния административен съд.

Водещи

Най-четени