Ненчев е гласувал за бюджет, в който не са били включени орязани социални придобивки за военните 05.11 | 19:05

Военният министър е категоричен, че ще има дисциплинарни наказания за военни, които излизат на протест

От iNews.bg

Клаузите за орязване на социалните придобивки на военните не са били включени в проектозакона за бюджета за 2016 г., който военният министър е гласувал в МС, доколкото е разбрал. Това обясни самият той след участието си на заседание на комисията по отбрана в НС.

Това означава, че би трябвало те да са включени по-късно - когато са внесени за гласуване в парламента.

Въпреки твърдението на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че идеята е била дискутирана два месеца преди това, от обясненията на Ненчев става ясно, че финансовият министър е внесъл промените без знанието на министрите. Това беше и първото обяснения на Бъчварова в сряда.

"Предложението за съкращаване на социалния пакет на служителите в сектор "Сигурност" не са били съгласувани с МВР, въпреки че са водени разговори с Министерството на финансите за оптимизиране на разходите", това заяви вътрешният министър от отговор на въпроса на депутата от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов в рамките на парламентарния блиц контрол. Той зададе въпрос как се е стигнало до предложението и какви са щели да бъдат спестените средства за МВР, ако отпадне социалният пакет за полицаи и военни.

В днешния дневен ред на комисията по отбрана фигурираха отговори на актуални устни въпроси, отправени от депутатите към министъра, обсъждане на законопроект за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29 и проект за решение за приемане на Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 и за определяне числеността на въоръжените сили.

По силата на закона военнослужещите в българската армия нямат право на стачка, иначе съм пряко свързан и ангажиран с тях и ще продължа да отстоявам всяка една теза, която е свързана с тяхното благосъстояние, каза Ненчев. В договорите, които подписваме с военнослужещите много ясно е записано какви са техните права и отговорности, отбеляза министърът.

Всъщност, ние постигнахме изключително добри параметри в Бюджет 2016 г. за всичко онова, което поискахме и получихме, стремим се към модернизация, към по-тясна интеграция на българската армия в структурите на НАТО, поясни той.

По време на срещите си с парламентарните групи министър Ненчев ще поиска подкрепа за програмата за развитие на отбранителните способности на армията. Той е получил съпричастност по този въпрос от депутатите в комисията по отбрана днес. Постигнахме пълно съгласие по всички въпроси и получихме подкрепа за това договорът за МиГ-овете да бъде ратифициран от парламента в близко време, заяви Ненчев. Ще поискам и подкрепа по отношение на тези предложения, свързани с 20-те заплати, които очевидно вълнуват личния състав, продължи той.

На въпрос дали тези военнослужещи, които протестират ще понесат наказания, Ненчев отговори: нали не се съмнявате, че когато един военнослужещ нарушава закона той трябва да претърпи по една или друга форма санкции.

 

След заседанието на комисията по отбрана в НС стана ясно, че напрежение в армията има. Това заяви вицеадмирал Румен Николов, началник на отбраната.

Бих искал да се направи разграничението по отношение на реформите, които се извършват в МВР и МО.

В МО по повод категоризирането на състава е факт, а това, което трябва да се направи в МВР е проблем, който там са отговорни да решат, посочи вицеадмиралът.

Самолетите ни са в изправност и всяка една бойна задача, която е поставена пред ВВС ще бъде изпълнена, свързана със съдействие и аварийно-спасителни дейности, включително и ангажиментите ни към МЗ за донорски мисии, посочи Николов. А дали летят в момента - да, пилотите са в състояние, лаконичен бе той.

Водещи

Най-четени