Съдиите се обявиха в подкрепа на полицаите 05.11 | 17:49

Магистратите отправиха критики към правителството за това, че настройва професионалните гилдии една срещу друга

От iNews.bg

Съдийската гилдия подкрепи протеста на полицаите. Магистратите отправиха критики към правителството за това, че настройва професионалните гилдии една срещу друга.

В отворено писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) се посочва, че не подкрепят орязването на социалните придобивки на полицаите, което е прокарано на тъмно и без диалог. Ето какво пише още в писмото, публикуваме го без редакторска намеса.

През последните дни българското общество става свидетел на поредните опити за противопоставяне и настройване на едни професионални групи срещу други - на полицаи срещу съдии. И това се провокира не от друг, а от правителството.

Ние като съдии не можем да одобрим нарушаването на обществения ред и създаването на трудности за гражданите от страна на хора, които имат професионалното задължение да опазват този ред и да защитават гражданите.

От друга страна обаче, напълно споделяме възмущението на полицаите от скрития и лишен от какъвто и да било диалог начин, по който се посяга на техните права чрез преходни и заключителни разпоредби в Закона за държавния бюджет.

Тревожно е, че от страна на министерството на финансите се внасят законодателни предложения, които сочат пълна липса на стратегическо мислене и държавническа отговорност точно относно тези сектори, за които правителството декларира намерение за провеждане на реформи – МВР и съдебната власт.

Поведението на изпълнителната власт води до изостряне на противопоставянето в обществото и рискува да компрометира реформата на съдебната система и защитата на обществения ред.

 

Водещи

Най-четени