Николай Младенов: Всички ще бъдем единни, за да се предпазим от атаки 06.02 | 09:39

Никой не ни бил оказвал натиск за становището от разследването на атентата

От Кремена Бедерева

Никой не е оказвал натиск на България, за да излезе с конкретно становище от разследването за атентата на летище "Сарафово". Това каза по БНТ външният министър Николай Младенов.

Вчера (5 февруари) вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че България разполага с данни за участието на ливанската терористична групировка "Хизбула" в атентата в Бургас през юли 2012 г. Това стана след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

"Никой никога, в нито един момент не е оказвал натиск върху България да излезе с резултати от това разследване, докато ние не приключим собствената си работа. Мисля, че трябва имаме малко повече уважение към собствената си държава”, продължи външният министър.

Той беше категоричен, че ако страната ни е нямала достатъчно аргументи да заяви, че следите на взрива водят до военното крило на "Хизбула", нямаше да го направи. "Можете да бъдете абсолютно убедени, че не бихме си позволили подобна формулировка и изявление от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов за атентата в Сарафово, ако нямахме доказателства", заяви още Николай Младенов.

"Всички ще бъдем единни, за да се предпазим от атаки. Ние ще представим аргументите за това, което се е случило в Бургас. България има достатъчно доказателства, за да заяви вчера, че има следи, че зад атентата на летището в Сарафово стои военното крило на "Хизбула".

Не само ние или НАТО, а и властите в Ливан имат интерес да излезе истината, защото те не искат това петно да пада върху страната им. Няма основания за паника или за страх, има основания да се даде подкрепа на следствените органи на България", категоричен е той.

Според дипломат номер едно ще си сътрудничим и с ливанските власти и с всички наши международни партньори, за да доведем този процес до финал. Според думите му няма да е лесна дискусията в ЕС, защото трябва да има консенсус между 27 страни. Николай Младенов смята, че няма държава в ЕС, която може да си позволи да не се вълнува от тероризма.

За значението на формулировката "обосновано предположение" Младенов обясни, че на този етап разследването потвърждава, че имаме достатъчно основания да смятаме, че атентатът е организиран, вдъхновен от хора, които са част от военното крило на "Хизбула".

Водещи

Най-четени