Нов закон ще оскъпи няколко пъти синята зона в градовете 17.03 | 10:25

В законопроекта е записано, че цените ще се определят на принципа на пазарната икономика

От Беатрис Николoва

Цените на паркирането в платените сини и зелени зони в българските градове са на път да скочат няколко пъти, след приети измененията в Закона за движението по пътищата, които бяха внесени от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Според промяната в закона, според която за платеното паркиране ще се плащат не разходоориентирани такси, а цени на пазарен принцип -  в зависимост от търсенето на места за паркиране и натовареността на определени градски части. 

По този начин, общините ще могат да развиват търговска дейност и така да печелят от платеното паркиране, вместо парите да отиват в съответното търговско дружество, което се грижи за това.

Вносителите смятат, че след като общината била собственик на местата за паркиране, трябвало да "предоставя услуги като стопанска дейност срещу цена, а не като социална дейност срещу такса.". Те предлагат в закона да се допише, че общинският съвет определя цената и условията за паркиране, а шофьорите плащат на "специализираното звено на общината или на юридическото лице", на което е предоставено управлението на тези места.

През юни миналата година Софийският административен съд реши, че "паяците" на Центъра за градска мобилност в София незаконно прибират автомобилите на неправилно паркиралите шофьори, тъй като общината неправомерно е предоставила на търговското дружество правомощията по репатриране на колите и поставяне на скобите на нарушителите.

Съдиите също така решиха, че Столичната община дискриминационно е въвела паркирането със стикер в центъра на града за жителите само с постоянна регистрация на адреса, където искат да паркират, като е дискриминирала хората, които имат само регистрация за настоящ адрес, а са с различен постоянен.

 

 

Водещи

Най-четени