Нова бежанска вълна напира да влезе в страната през турската граница 10.07 | 13:50

Няма опасност от кризисна ситуация, подчерта Йовчев

От Теодора Кокаланова

"Отново имаме засилен миграционен натиск основно по българо-турската граница, но няма опасност от кризисна ситуация", заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

По думите му през последните месеци наистина имаме засилен натиск. "Ако го сравним с този от миналата година е повече от два пъти по-силен", подчерта Йовчев. Според него голяма част от нелегалното преминаване на българската граница на повече от 150 души на ден е предотвратено. 

Йовчев подчерта, че без адекватните действия на граничните и допълнително изпратените полицаи на границата, ситуацията по отношение на бежанците нямаше да е такава. Министърът отбеляза положителния ефект от временното преградно съоръжение на българо-турската граница. 

"Нямаме кризисна ситуация, защото успяваме да поддържаме тези нива на нелегално преминаване на границата в такива стойности, които са управляеми към момента. Имаме около 50% капацитет незапълнен в местата за настаняване на бежанци", отсече Йовчев. 

Министърът отчете и темповете, с които Държавната агенция по бежанците обработва документите, предаде агенция "Фокус". "Те са много по-високи отпреди. От тази гледна точка мисля, че стабилно управляваме процесите. Това е една област, в която много внимателно трябва да следим всичко, което се случва", обясни Йовчев.

По думите му планът за овладяване на кризисната ситуация, породена от засиления миграционен натиск, е изпълнен. "В резултат на това в момента имаме много добър контрол върху процесите и управляваме нещата. Успехът на България се признава от всички, както от еврокомисаря Сесилия Малмстрьом, така също и от европейската агенция Frontex, допълни Йовчев. 

И допълни, че предстои изготвянето на наръчник от добри практики, като за положителен пример за добро взаимодействие и успешна политика в тази област ще бъде посочена България. 

Водещи

Най-четени