Нови стандарти и за млякото и млечните продукти 19.04 | 09:48

Идеята на държавата е да ограничи използването на сухо и концентрирано мляко

От Кремена Бедерева

Правителството въвежда нови стандарти за млякото и млечните продукти. Идеята на държавата е да ограничи използването на сухо и концентрирано мляко и така да върне истинските млечни продукти в хладилниците ни, съобщава bTV.

 

Пусни видео
Надписът "масло" ще носят само продуктите, в които има поне 80 на сто мазнини. За киселото мляко ще е задължително да се заквасва само от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. В противен случай няма как да претендира, че е мляко.

Етикет "прясно мляко" ще се лепи само на сурово пастьоризирано или стерилизирано мляко.

Стандарти ще има и за айрана. В него водата ще трябва да е най-много наполовина, а солта до 0.8 на сто.

Забранява се и използването на желатин и на някои оцветители и овкусители. Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20 на сто от използваното сурово мляко.

В интерес на потребителите всички продукти, които не отговарят на тези изисквания, ще трябва да носят етикета "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко" и да се продават на отделен щанд.

Наредбата може да влезе в сила още следващата седмица.

Водещи

Най-четени