Новите технологии - като част от учебния процес 10.05 | 14:40

Да се заложи на задължителна квалификация на учители и директори, иска още образователният министър

От Кремена Бедерева

България се нуждае от нов закон, тъй като сегашният "минава покрай учениците". "Искаме закон, в центъра на който да е детето - чрез изследване на потенциала да бъдат стимулирани всички негови качества. Училището трябва да насърчава дръзките", каза министърът на образованието Сергей Игнатов.

Днес той и директори на училища и учители от Търговищка област дискутираха концепцията върху нов закон за предучилищното и училищното образование - проблемите и предизвикателствата, информира БТА.

В новия закон трябва да бъде залегнало поетапното въвеждане на целодневната организация на учебния процес до седми клас, затова за 2011 г. държавата ще изразходва 24 млн. лева, поясни още образователният министър.

Според него новите технологии трябва да бъдат въведени като част от учебния процес, да се заложи на задължителна квалификация на учители и директори, както и на индивидуалния подход към всяко дете.

Учебниците трябва да се пишат от учители, а представителите на академичните среди да се ползват само като рецензенти, заяви министър Игнатов. Защото "сегашните учебници са написани нечовеколюбиво", допълни той.

Тъй като държавата изоставала в работата си с децата със специални образователни потребности, министърът апелира за организирането на кръгла маса по темата преди приемането на новия закон.

Ако не приемем нов закон, рискуваме през 2025 година върху нашите деца да се стовари вълна от безнадеждност, посочи министър Сергей Игнатов.

От друга страна, на пресконференция в София председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева каза, че средствата за средното образование за 2012 г. допълнително трябва да бъдат увеличени с 544 милиона лева, за да може да функционира нормално образователната система.

От Синдиката представиха разчетите за средното образование за 2012 година. По думите й с 15 процента трябва да се увеличат единните разходни стандарти за издръжка на учениците или с 210,9 милиона лева.

"Настояваме също разходните стандарти да се изплащат изцяло, а не както те са "замразени" и от 2009 г. се изплащат на 90 процента", посочи Такева.

От единните разходни стандарти за издръжка на учениците се формират делегираните бюджети на училищата. Според СБУ 23,3 милиона лева ще са необходими през 2012 г. за целодневната организация на обучението във втори и трети клас.

Водещи

Най-четени