Учебниците – недостатъчно добри, но няма да се сменят скоро 19.04 | 11:09

Министърът на образованието иска училището да подготвя не служители, а мениджъри

От Нели Минчева

Съдържанието на учебниците не е на достатъчно високо ниво, но сериозни промени в него не може да има поне до 2013 г.

Това коментира на кръгла маса във Варна министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БТА. По време на обсъжданията е разгледана концепцията на проектозакона за началното и средното образование.

"В момента се извършва преглед на държавно-образователните изисквания, като целта е по-късно да се мине към ключови компетенции на децата", посочи министърът.

По думите му училището трябва да създава условия за развитие на ярките индивидуалности, "тези които се отличават от общото".

"Проблемът на системата в световен мащаб в момента е, че подготвя служители, но не и работодатели и мениджъри", смята Игнатов.

По думите му целта на неговия екип е чрез промяната на закона да бъде преодолян точно този проблем.

Според министъра българското образование трябва да се модернизира в посока по-бърза електронизация на училищата и децата трябва да имат по-голямо право на избор.

iNews припомня, че в края на март образователното министерство представи изготвени предложения за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, според които основно образование ще се завършва след седми, а не след осми клас.

Предлагат се и мерки за привличане на повече млади учители към образователната система, като една от обсъжданите идеи е за по-бързо кариерно развитие - старши учител да се става със стаж от четири или пет години, вместо сега изискваните 10 години.

Водещи

Най-четени